Godišnje proizvedu 600 tona šampinjona i planiraju se širiti i dalje

Piše: Dražen Prša

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak danas je zajedno s kandidatom HDZ-a za župana Karlovačke županije Damirom Jelićem posjetio tvrtku Gea COM d.o.o., tvrtku koja se nalazi u Budačkoj Rijeci u općini Krnjak, a koja posluje od 1992. godine.

Osnovna joj je djelatnost proizvodnja šampinjona te sušenje voća, povrća i svih šumskih plodova.

Kako je istaknuo vlasnik Saša Gale trenutno u Gei radi 21 osoba u stalnom radnom odnosu, a zastupljenost samog proizvoda svakim danom je sve veća. Sama kvaliteta šampinjona je na svjetskom nivou, pa tako postoje brojni upiti iz susjednih zemalja, no za sada nemaju kapaciotete.

“Širit ćemo se sigurno, prijavit ćemo se na natječaje Europske unije tako da šest objekata moramo najkraćem roku uredit i krenuti dalje. Od jeseni planiramo proširiti asortiman pa ćemo tako proizvoditi i bukovače te ih plasirati kao i šampinjone na velike centre koji su nam i osnovni kupci, a opskrbljujemo ih svakodnevno. Tome svjedoči o brojka od 600 tona proizvedenih šampinjona godišnje, naglasio je Gale.

Da je ovo čudo u Krnjaku istaknuo je i kandidat za župana Damira Jelić kazavši da je na području Krnjaka jedno radno mjesto kao deset radnih mjesta u Karlovcu, a u Karlovcu tih deset kao stotinu u Zagrebu.

tugomir majdak ka

Kada bi se gledalo zagrebačkim mjerilima omjer je 1:100. Svi zajedno sanjamo da će pola distribucije biti u Hrvatskoj, a pola izvoz, zaključio je Jelić.

Vlada RH otvara mogućnosti preko nacionalnih sredstava koja poljoprivredna gospodarstva mogu ostvariti, ali i putem programa, prije svega EU fondova.

Program ruralnih razvoja omogućava ulaganja u poljoprivredna gospodarstva, pa se tako državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak nada da će i Gea COM prijaviti svoju investiciju kako bi proširio kapacitet, modernizirao pogone i zaposlio još dodatni broj ljudi.

Majdak je istaknuo kako ga raduje činjenica da unatrag nekoliko tjedana nakon akcije „Doručak s hrvatskih farmi“ raste potražnja za hrvatskim proizvodima i nada se da ćemo ovakvim i sličnim akcijama postići ono što je ujedno i krajni cilj, a to je da što više hrvatskih proizvoda bude na policama trgovačkih centara.

Facebook Komentari