U Sarajevu pod jakim mjerama osiguranja počinje summit zapadnobalkanskih premijera

Sarajevo je u centru političke pažnje s obzirom da je ovo idealna prilika da premijeri zemalja zapadnog Balkana, koji se nalazi pod raznim tenzijama, otvoreno razgovaraju o svim otvorenim pitanjima i budućnosti.

Na summitu su premijeri Srbije, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Albanije, europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn te ministar vanjskih poslova Italije Angelino Alfano.

Jake su i mjere sigurnosti oko hotela Evropa, gdje je odsjeo premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je jučer kazao direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Mirsad Vilić, summit će osiguravati više od 1000 policajaca. Cijeli prostor na kojem će biti aktivnosti vezane za summit će biti pokriven snajperima, a veliki broj je je i policajaca u raspoređen na ulicama glavnog grada BiH

Premijer Kosova Isa Mustafa je uoči summita lidera zapadnog Balkana dao ekskluzivni intervju za “Dnevni avaz” u kojem je govorio o zategnutim odnosima sa Srbijom, o relacijama sa BiH, te o nestabilnoj situaciji u regiji.

On cijeni da je proces jačanja regionalne suradnje doživio određeni uspjeh od Berlinske konferencije održane 2014.

Očekujem da ćemo sa sastankom u Sarajevu produbiti naše međususjedske i međudržavne odnose. Do sada smo više radili u području infrastrukture. Došli smo do razine gdje imamo prostora da više razgovaramo o gospodarskoj suradnji, da ona bude veća, uspješnija, rekao je Mustafa za “Dnevni avaz”.

Facebook Komentari