VIDEO Plenkovićevo izvješće Saboru o Europskom vijeću: Susjedima poruka ohrabrenja

Premijer Andrej Plenković podnosi Saboru izviješće o Europskom vijeću…

Premijer Andrej Plenković u srijedu je u Saboru podnio izvješće o sastanku Europskog vijeća, koji je održan 9. ožujka u Bruxellesu te o neformalnim sastancima EV-a u Valletti na Malti 3. veljače 2017. i u Bruxellesu 10. ožujka 2017.

Plenković je u svom izvješću o sastanku uvodno istaknuo kako su se od zadnjeg izvješća Saboru odvila čak tri sastanka Europskog vijeća, dva neformalna i jedan službeni. Naglasio je i važnost reizbora Donalda Tuska za Hrvatsku te naveo kako je specifično da je njegova vlada, poljska vlada, istaknula drugog kandidata.

Premijer je kazao i kako je na sastanku EV-a naglasio kako je nužno nastaviti proces proširenja Europske unije, “osobito na Bosnu i Hercegovinu, ali i ostale”. Dodao je i da susreta čelnika EU-a s čelnicima zemalja jugoistočne Europe nije praktički bilo od 2004. godine.

Predsjednik Vlade nastavio je iznoseći gospodarske trendove na razini EU-a te istaknuo kako su kreditne agencije u zadnjih nekoliko mjeseci promijenile rejting Hrvatske iz negativnog u stabilne. Kao pozitivne trendove u RH naveo je rast BDP-a i industrijske proizvodnje.

Zastupnik Živog zida Branimir Bunjac kazao je da smo sada čuli da RH kao članica EU-a ima dobrosusjedske namjere prema onim zemljama-susjedima koje još nisu članice Unije. No, kazao je Bunjac, kako je Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije, nedavno u Ljubljani kazao da Hrvatska treba prihvatiti zaključke iz arbitraže sa Slovenijom.

“Hoćemo li našu naivnost pri ulasku u EU morati platiti hrvatskim državnim teritorijem?”, pita se Bunjac.

Plenković mu je kazao kako za Hrvatsku nikakvo prihvaćanje odluka arbitražnog suda ne dolazi u obzir te da je to rekao i Junckeru.

SDP-ov Gordan Maras kazao je kako se s premijerom slaže o nekim stvarima iz izvješća. Ipak, dodao je da se prvenstveno trebamo brinuti za hrvatske građane i hrvatsko gospodarstvo te podsjetio da je premijer izvještavao o sastancima za spas Ine.

Nadovezao se potom da bi premijer trebao poslati jasnu poruku o Agrokoru. “Sastanci daleko od očiju javnosti sigurno tome neće pomoći”, kazao je Maras i zaradio opomenu predsjedavajućeg Petrova jer je prekoračio vrijeme za repliku.

Share This Article