Počinju rotacije u diplomaciji, nakon dvije godine Hrvatska će ponovno imati veleposlanika u Moskvi

Nakon gotovo dvije godine Hrvatska će ponovno imati veleposlanika u Moskvi gdje će predstavljati zemlju u sve važnijim, brojnijim i burnijim odnosima s Rusijom.

Saborski Odbor za vanjsku politiku jednoglasno je podržao Tončija Staničića za dugo upražnjeno mjesto veleposlanika u Moskvi. Ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier najavljuje čak 20 promjena, mnoge su već sada izvjesne nakon što je Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović ustvrdila da velik dio hrvatskih diplomata svoj posao ne obavlja onako kako bi, po njezinom mišljenju, trebali.

Na ljeto tako svoj posao u Beogradu gotovo sigurno završava Gordan Markotić, kojeg je Grabar Kitarović prozvala jer su iz njegovog veleposlanstva pitali trebaju li 5. kolovoza spustiti zastavu na pola koplja kako je to Srbija tražila, javlja N1.

Četverogodišnji mandat već je istekao Ivanu Grdešiću koji Hrvatsku predstavlja u Londonu, Ivi Goldsteinu koji nije karijerni diplomat, a u Parizu je još od mandata Zorana Milanovića, a selidba iz Rima, nakon 4 godine vjerojatno čeka i Damiru Grubišu.

Ipak, nagrubljje kritike s Pantovčaka javno je čuo Joško Paro – šef diplomatske misije u SAD-u kojeg je predsjednica kritizirala jer je u vrijeme tranzicije vlasti u SAD-u bio na godišnjem odmoru.

Prazna diplomatska mjesta još su u Turskoj i Izraela, a promjene su izgledne i u Njemačkoj i BIH gdje su i dalje diplomati koje je postavila lijeva vlada.

Share This Article