Plenković o propasti Agrokora: Apeliram na sve da malo smire loptu, nema razloga za bilo kakvu dramu

Premijer Andrej Plenković kratko je u srijedu prilikom dolaska u Sabor komentirao situaciju oko Agrokora.

“Predstavnici Vlade, ministri i ja osobno, sastajemo se često s brojnim čelnim ljudima iz hrvatskog gospodarstva i međunarodnih kompanija. Nije nužno sve to na internetu niti treba biti. Apeliram na sve da malo smire loptu. To što mi sada govorimo o nekim sastancima prije par tjedana nije razlog za dramu niti uznemirenost. Agrokor je velika kompanija. Za vođenje je prije svega odgovoran vlasnik i uprava”, kazao je premijer koji očekuje da upravljanje bude na razini koju očekuju i zaposlenici i partneri i dobavljači.

Kazao je da je njegov interes kao predsjednika Vlade i interes države da sve što je vezano za Agrokor na bilo koji način nema negativnih reperkusija na hrvatsko gsopodarstvo i financijski sustav.

Što Vlada hoće i može učiniti ako situacija u Agrokoru počne utjecati na kompletni hrvatski sustav?

“Mi pratimo situaciju. Riječ je o privatnoj kompaniji, nemojte to zaboraviti. Učinit ćemo sve da hrvatski sustav bude stabilan. U ovom trenutku očekujem da Uprava Agrokora donosi mudre odluke”, kazao je premijer.

Ministar financija kazao je da dijeli stav premijera Andreja Plenkovića kad je Agrokor u pitanju.

“Kao i sa svakim drugim poreznim obveznikom, postoji institut porezne tajne, koji ni mene ni bilo kojeg drugog poreznog obveznika ne isključuje. Porezna uprava ima intenzivnu suradnju i prati razvoj događaja i na tom tragu mogu reći da mi u Vladi pratimo razvoj događanja. Po pitanju poreznih odnosa zasad nisu uočeni nikakvi pojavni oblici koji bi ukazivali na izvanredno stanje, na neuobičajenosti koje sežu u sferu toga da treba alarmantno djelovati. Svi propisi, kako za Agrokor, tako i za sve porezne obveznike su isti. Imam slobodu da kažem da spekulacije koje su se pojavile po pitanju iznosa visine poreznog duga treba demantirati i reći da one kao takve ne stoje”, rekao je Marić.

Novinari su Marića pitali hoće li se izuzeti od odlučivanja o Agrokoru, obzirom da je tamo radio prije dolaska u Vladu.

“Kao ministar u Vladi ne želim biti nikome na teret, moja odgovornost i područje koje pokrivam naravno da ima veze s Agrokorom. U određenim elementima i segmentima ću se izuzimati, ali ovo je pitanje koje se tiče cjelokupnog gospodarstva Republike Hrvatske i Vlada će zauzeti jedinstven stav”, rekao je Marić, dodavši da oko svega što se tiče Agrokora, kao i informacija koje se objavljuju treba biti oprezan i odgovoran.

“To znači da je Agrokor, odnosno neke od njenih kompanija su javno izlistane na burzi. Bez punih saznanja i uvida, a i općenito u okolnostima, sa stavovima i javnim iznošenjem trebamo biti odgovorni”, rekao je Marić.

Ponovio je što je interes Vlade. “Prvi i osnovni interes je zaštita nacionalnih interesa Republike Hrvatske, a gospodarstvo, radna mjesta i svi koji su vezani uz taj sustav spadaju u sferu naionalnog interesa”, objasnio je.

Nije želio komentirati izjavu predsjednika Sabora, Bože Petrova, koji je rekao da država ne treba financirati Ivicu Todorića. “Sve što je vezano uz samu kompaniju uzimamo u obzir. Jako je važno da se koliko je moguće trezvene glave o toj problematici raspravlja i donose odluke, u prvom koraku treba biti fokus na dobavljače i radnike”, rekao je Marić.

Facebook Komentari