Petrov, Kovač, Bačić i Ermina Lekaj-Prljaskaj s crnogorskim ministrom Darmanovićem

Piše: Dražen Prša

Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov primio je u srijedu ministra vanjskih poslova Crne Gore Srđana Darmanovića. Sastanku su nazočili i predsjednik Kluba zastupnika Hrvatske demokratske zajednice i voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Crna Gora Branko Bačić, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač i zastupnica crnogorske nacionalne manjine Ermina Lekaj-Prljaskaj.

Dvije zemlje vrlo dobro surađuju na različitim razinama te rješavaju otvorena pitanja u duhu prijateljstva i zajedničkih dogovora, uvodno je istaknuo ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović.

Osvrnuo se i na ukupnu političku situaciju u jugoistočnoj Europi ocijenivši kako zemlje koje dijele iste ciljeve i iste vrijednosti trebaju aktivnije surađivati te je pozdravio nedavno uspješno pokretanje Jadranske trilaterale (Hrvatska, Albanija, Crna Gora) koja je usmjerena jačanju suradnje u različitim područjima od zajedničkog interesa.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov potvrdio je vrlo dobre bilateralne odnose Crne Gore i Hrvatske, posebno istaknuvši kvalitetnu suradnju u okviru pružanja pomoći i prijenosa znanja i iskustava iz hrvatskog pregovaračkog procesa, a koja se temelji na Ugovoru o europskoj suradnji iz 2012. -Hrvatska nastavlja podupirati europski put Crne Gore i pozdravlja napredak u pristupnim pregovorima, dodao je Petrov.

Nadalje se razgovaralo i o budućim aktivnostima skupina prijateljstva Sabora i Skupštine Crne Gore, položaju crnogorske manjine u Hrvatskoj te o zajedničkom djelovanju na prometnom projektu Jadransko-jonska autocesta.

Facebook Komentari