Tajni sastanak u Vladi: Kraj Todorićevog imperija, pred krahom je i mora otići

N1 saznaje kako je u nedjelju 03. ožujka u noćnim satima održan tajni sastanak vlasnika koncerna Agrogor Ivice Todorića, šefa financija Ivana Crnjca te najužeg tima Vlade i Sabora u kojem su bili predsjednik vlade Andrej Plenković, predsjednik Sabora Božo Petrov, te ministri Zdravko Marić i Martina Dalić.

Sastanak u vladi održan je nakon dramatičnih konzultacija u samom vrhu HDZ-a u kojem su donesene dvije važne političke odluka. Prva da država svojim javnim financijama ne može spašavati Agrokor, a druga, da Ivica Todorić mora otići sa čela kompanije jer stvari izmiču kontroli, i koncernu prijeti krah zbog prezaduženosti i odluke vjerovnika da naplate svoje dugove.

Posebnu pozornosti izazvala je činjenica da je za pruzimanje kontrole nad tvrtkom angažirana jedna od najvećih američkih konzultantskih kompanija koja već ulazi u detalje poslovanja i stanja u kompaniji.

Vlada je svjesna činjenice i da odluku o mogućem preuzimanju kontrole nad koncernom sada donosi sama ruska država u čijem je vlasništvu Sberbank, najveći vjerovnik koncerna.

Na sastanku je Božo Petrov jedini iznio prijedlog da mogući krah i preuzimanje Agrokora spriječi sama država, i to nacionalizacijom ili pokušajem otkupa.

Ta ideja Bože Petrova je odbačena, a sastanak je završio bez konkretnih zaključaka, ali uz vidnu ljutnju samog Ivice Todorića koji je Vladi zaprijetio posljedicama, prije svega ogromnim padom BDP-a.

Podsjetimo, nakon Moody’sa prošlog tjedna je i druga kreditna agencija Standard & Poor’s snizila kreditni rejting Agrokora, a o stanju u tvrtci nedvno se odglasila i ministrica Martina Dalić koja je kazala kako Vlada prati razvoj događaja u kompniji.

”Primijetili smo aktualne procjene rejting agencija. Vlada prati razvoj događaja vezanih za Agrokorovu tržišnu poziciju. Vlasnik i menadžment trebaju učiniti sve što je potrebno kako bi se uklonile potencijalne nestabilnosti što je prije moguće”, rekla je Dalić Reutersu.

Ministar financija Zdravko Marić neizravno je potvrdio na RTL-u da se taj sastanak dogodio, ali nije htio ulaziti u sadržaj sastanka. Rekao je da dosta toga “ne stoji”.

Facebook Komentari