Sisačko-moslavačka županija sav novac iz rudne rente s područja naselja Kozarice vraća ovim ljudima

Piše: Dražen Prša

Radove na prometnicama na području Općine Lipovljani i Grada Novske obišao je župan Ivo Žinić sa suradnicima.

Naime, 7. studenoga 2016. godine potpisan je ugovor za radove izvanrednog održavanja kolničkog zastora lokalnih cesta L33141 i L33137 sa poduzećem Strabag d.o.o. Zagreb.

Izvođač je 14. prosinca 2017. godine uveden u posao, ali zbog nastanka zimskih vremenskih uvjeta nisu izvođeni građevinski radovi. Početak radova je 27. veljače 2017. godine, a predviđeni dovršetak sredinom travnja ovisno o vremenskim uvjetima.

Bit će izvedeni sljedeći radovi: Sanacija asfaltnog kolnika dijela L33137 u naselju Lipovljani (Sajmišna ulica duljine L 600 m))

Planirana je sanacija kolničkog zastora asfaltiranjem kolnika u jednom sloju: habajući sloj debljine 4 cm (AC 11 surf 50/70 AG3 M3), skidanje postojećih bankina, te izrada bankine.

Sanacija asfaltnog dijela kolnika L33141 u naseljima Lipovljani i Kozarice (više dionica ukupne dužine L 3650 m).

Planirana je sanacija kolničkog zastora asfaltiranjem kolnika u 2 sloja : izravnavajući sloj prosječno 3 cm + habajući sloj 4 cm, skidanje postojećih bankina, izrada bankine, sanacija ispuha, čišćenje i produbljivanje postojećih cestovnih jaraka i ugradnja betonskog rubnjaka.

Uvođene montažnog kružnog toka na križanju L33141 i Ž3217 u mjest Kozarice.

Planirano je uvođenje kružnog toka na križanju L33141 sa Ž3217 prema projektu prometnog rješenja kružnog toka u Kozaricama. Rješenjem se predviđa regulacija odvijanja prometa bez građevinskih radova, postavljanjem vertikalne prometne signalizacije i iscrtavanjem horizontalne signalizacije, te postavljanje zaštitnih barijera tipa „NEW JERSEY“ kao usmjerivača prometa.

Radove koji se izvode na području Općine Lipovljani u ukupnoj vrijednosti od nešto manje od milijun i 226 000 kuna sufinanciraju Općina Lipovljani i Županijska uprava za ceste u odnosu 50:50.

„Drago mi je da će i ove ceste biti obnovljene. Zahvaljujem prije svega načelniku Općine Lipovljani, gospodinu Ribaru, koji je zajedno sa Županijskom upravom za ceste prihvatio način financiranja naših županijskih cesta u iznosu 50%. To je jedan model kojim smo u prošloj godini uspjeli obnoviti preko 30 km županijskih cesta.

Ova cesta je značajna jer se proteže od Općine Lipovljani do mjesta Kozarice na području grada Novske u dužini od 3 600 m.“ – rekao je župan Žinić i iskazao žaljenje što s Novskom nije postignut dogovor.

Novska naime nije prihvatila model koji je ponudila Županija i koji je primijenjen na području većine općina i gradova u SMŽ, o sufinanciranju radova, pa tako radove na području Grada Novske, u vrijednosti od 646 000 kuna plaćaju Županijska uprava za ceste i Sisačko-moslavačka županija.

„Sisačko-moslavačka županija sav novac koji dobiva u Proračun iz rudne rente s područja naselja Kozarice vraća ovim ljudima,“ rekao je zamjenik župana Marin Piletić i dodao:

„No, nije mi jasno zašto Grad Novska, koji dobiva trostruko više novaca od rudne rente upravo na području naselja Kozarice, nije uložio ni kune u posljednje dvije godine. Zašto?

To ćete morati pitati gradonačelnika. Nije jasno zašto je Novska jedini grad u Županiji koji ne surađuje sa Županijskom upravom za ceste. Ovo su ceste kojima se koriste građani Novske, tim je veća njegova obveza da sufinancira ovakve projekte.““

Facebook Komentari