Ministar Medved o dosadašnjem iskapanju u Gračanima: Ako se pronađu kosti, postupit ćemo u okviru protokola

Ministarstvo hrvatskih branitelja koordinira iskapanje žrtava Drugoga svjetskog rata i poraća na zagrebačkim Gračanima. Prilikom radova na početnoj postaji nove žičare pojavile su se indicije o postojanju masovne grobnice u Gračanima.

Povjesničari i svjedoci smatraju kako bi se moglo raditi o 800 osoba, pripadnika vojnih formacija NDH i civilima. U traganju sudjeluju i posebno obučeni psi.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved dao je izjavu za novinare u vezi s probnim iskapanjem zbog indicija o masovnoj grobnici u Gračanima. Nakon što su počeli građevinski radovi, a u skladu s indicijama iz svoje nadležnosti, pokrenuli smo probno iskapanje kako bismo utvrdili radi li se o masovnoj grobnici. Postoji niz indicija za šire područje Gračana da su ondje počinjeni zločini. U skladu sa zakonskim ovlastima i u suradnji sa svim službama, pokrenuli smo iskapanje, rekao je Medved.

Ne želimo nagađati postoje li grobnice, već pokrećemo probno iskapanje. Ako se pronađu kosti, postupit ćemo u okviru protokola, a ako ne, otklonit ćemo mogućnost i omogućit ćemo investitoru nesmetani rad, dodao je. Ministar branitelja kazao je da na ovoj lokaciji zasad nisu pronađeni tragovi.

Mi smo imali nekoliko svjedočenja, a to između ostalog i spada u red indicija. Zato ovako temeljito pristupamo probnom iskapanju, napomenuo je.

Odgovarajući na pitanje što očekuje, koje bi se žrtve mogle naći potvrde li se masovne grobnice, Medved je rekao kako je to različita struktura – od vojnika do civila, javlja HRT.

Facebook Komentari