I ovo je Hrvatska: Grad Klanjec rekorder po smanjenju nezaposlenosti, a nije posljedica iseljavanja

Piše: Dražen Prša

Ono što je važnije od samih brojki, a kojeg govore da je broj nezaposlenih u Gradu Klanjecu u posljednju godinu dana smanjena za čak 26 posto, jest činjenica da taj rezultat nije posljedica iseljavanja nego zapošljavanja.

Dugoročna i visoka nezaposlenost u Hrvatskoj jedan je od glavnih razloga masovnog iseljavanja kojemu svjedočimo posljednjih godina, a kojem zemlju godišnje napušta na desetke tisuća, uglavnom mladih i obrazovanih ljudi.

Upravo zbog ovog trenda ni statistički podaci, koji zadnjih godina govore o laganom padu broja nezaposlenih u Hrvatskoj, u javnosti ne odjekuju pozitivno ni optimistično, već se gledaju upravo kao rezultat iseljavanja.

Krajem siječnja u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje registrirane su, tako, 244.134 nezaposlene osobe, što je 16,7 posto ili 49.102 osobe manje nego u siječnju 2016., kada je na Zavodu bilo prijavljeno 293.236 nezaposlenih.

Gradonačelnik.hr analizirao je, pak, situaciju na lokalnoj razini i istražio koliko se u posljednju godinu dana smanjila registrirana nezaposlenost u gradovima, prema službenim podacima HZZ-a. Od ukupno 128 gradova, njih 60 bilježi smanjenje nezaposlenosti u siječnju 2017. u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Share This Article