Hoće li Europska komisija uvesti vize za Amerikance: Drastični udar na hrvatski turizam ?!

Piše: Dražen Prša

Po neslužbenim podatcima Europska komisija namjerava do početka svibnja odlučiti hoće li poslušati Europski parlament i privremeno uvesti vize za američke državljane je SAD još nisu ukinule vize za sve građane EU-a.

Treba podsjetiti da Washington još uvijek traži vize za pet zemalja članica EU-a – Hrvatsku, Cipar, Poljsku, Rumunjsku i Bugarsku, a državljani preostale 23 zemlje vizu za SAD ne trebaju.

Istovremeno Američki građani mogu putovati u sve zemlje EU-a bez vize. Kako SAD ne poštuje puni vizni reciprocitet, Europski parlament je stava da je Komisija zakonski obvezna poduzeti mjere i privremeno uvesti vize za Amerikance te traži da se to učiniti u roku od dva mjeseca.

Ova namjera Europskog parlamenta, rezultirala je odgovorom iz Komisije da su i dalje u stalnim kontaktima s američkom administracijom i da nastoje osigurati vizni reciprocitet.

Dodaju da se njihova taktika “strpljivih diplomatskih kontakata” isplatila kad je u pitanju Kanada jer će Bugari i Rumunji, od kojih je Kanada dosad tražila vize, od 1. prosinca biti izjednačeni s ostalima. O situaciji sa SAD-om Komisija namjerava izvijestiti do kraja lipnja.

Najviše zabrinjava podatak da bi uvođenje viza za putnike iz SAD i Kanade dovelo do drastičnog pada njihovog posjeta turističkim destinacijama u EU.

Istog su mišljenja i u Ministarstvu turizma RH, jer je Hrvatsku tijekom prošle godine posjetilo preko 350 tisuća gostiju iz SAD-a koji su ostvarili preko milijun noćenja što predstavlja rast od šest posto u dolascima, odnosno devet posto u noćenjima u odnosu na 2015. godinu te vjerujemo kako će se taj pozitivni trend nastaviti i dalje.

Facebook Komentari