Brkić s veleposlanicom BiH: Od iznimne je važnosti riješiti nepovoljne uvjete glasovanja za Hrvate u BiH

Potpredsjednik Sabora Milijan Brkić primio veleposlanicu Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj Renatu Paškalj s kojom je razgovarao o rješavanju pitanja statusa hrvatskoga naroda u BiH i euroatlantskom putu BiH.

Položaj Hrvata i njihova institucionalna ravnopravnost s druga dva konstitutivna naroda u BiH prvorazredno je nacionalno pitanje oko kojega je postignuto suglasje svih političkih snaga u RH, a skrb o Hrvatima u BiH ustavna je obveza Hrvatske, našpisao je Brkić na fb-u nakon sastanka.

Od iznimne je važnosti riješiti nepovoljne uvjete glasovanja za Hrvate u BiH, a skoro otvaranje novih konzularnih predstavništava u Livnu i Vitezu gdje živi veliki broj Hrvata, moglo bi pridonijeti rješavanju tog problema. Donošenje novog izbornoga zakona u BiH važan je korak u stvaranju uvjeta za postizanje institucionalne ravnopravnosti hrvatskoga naroda u BiH. Republika Hrvatska nastoji na institucionalnoj razini olakšati položaj Hrvata u BiH te pomoći i pridonijeti stvaranju uvjeta za opstojnost i ostanak Hrvata u BiH. Razgovarali smo i o mogućnostima buduće izmjene pojedinih zakona u RH, poput Zakona o hrvatskom državljanstvu, Zakona o prebivalištu te izbornih zakona i uvođenja dopisnog glasovanja čime bi osigurali ravnopravnost svih državljana RH i olakšali položaj Hrvata u BiH te potaknuli značajniju pomoć gospodarskih subjekata iz Republike Hrvatske, kaže Brkić.

Facebook Komentari