Na početku godine rast maloprodajnoga prometa, ali je još uvijek niži od 2008. godine, evo koliko

Prema danas objavljenim prvim rezultatima Državnog zavoda za statistiku, realan promet u trgovini na malo u siječnju ove godine bio je, prema kalendarski prilagođenim podatcima, veći za 2,6% u odnosu na isti mjesec 2016. godine. Tim godišnjim rastom nastavljen je trend kontinuiranih povoljnijih kretanja koja se bilježe od rujna 2014. godine.

Spomenuti dvogodišnji uzlazni trend maloprodajnog prometa djelomično je rezultat poboljšanja pouzdanja potrošača koje se bilježi (na godišnjoj razini) od listopada 2014. do lipnja 2016. godine, kada se bilježi prvo pogoršanje. U srpnju i kolovozu nastavlja se negativan trend tog pokazatelja, a od rujna do kraja prošle godine se ponovno bilježi poboljšanje. Početkom ove godine pouzdanje potrošača u slabijoj se mjeri pogoršava (-0,5 bodova u odnosu na siječanj 2016.), što nije utjecalo na promjenu smjera kretanja potrošnje u trgovini na malo. Na pozitivan trend maloprodajnog prometa i potrošačkog optimizma u posljednje dvije godine, određeni utjecaj imala je povoljnija promjena oporezivanja plaća, koja je uslijedila početkom 2015. godine. Također, i nova porezna reforma (početak primjene siječanj ove godine) imala je određeni utjecaj na ostvareni godišnji rast prometa u siječnju.

U siječnju ove godine maloprodajni je promet na razini EU (odjeljak G47) realno bio, prema kalendarski prilagođenim podatcima, 1,5% (u Hrvatskoj 2,6%) veći u odnosu na isti mjesec 2016. godine, što predstavlja nastavak kontinuiranog trenda započetog u kolovozu 2013. godine.

Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimira Savića:

„Nakon 4% rasta prošle godine, ove godine očekujemo nastavak pozitivnog trenda kretanja prometa u trgovini na malo. Maloprodajni promet je još uvijek oko 11% niži od razine iz pretkrizne 2008. godine te ukoliko bi ovogodišnja stopa rasta bila iste dinamike kao i prošlogodišnja, razina prometa iz pretkrizne godine bila bi prestignuta tek 2019. godine.“

Facebook Komentari