Aleksić objasnio što će se konkretno dogoditi ako MOST i HDZ podupru zakonske promjene, evo kakve bi bile rate

Ad

Saborski zastupnik Snage Goran Aleksić objasnio je što će se s kreditima dogoditi ako u Saboru prođu izmjene zakona koje predlaže.

SAŽETO POJAŠNJENJE PREDLOŽENIH IZMJENA ZPK U VEZI S KAMATNIM PARAMETRIMA

Dakle, izmjene ZPK koje želi Udruga Franak i koje guram kroz političke aktivnosti, prije svega će donijeti bitne koristi za sve kredite s promjenjivim kamatnim stopama koji su ugovoreni prije 1.1.2013. te koji nisu refinancirani novim kreditom nakon 1.1.2014. i osim toga još slijedi nekoliko ili više godina otplate do konačne otplate kredita. Izmjene se odnose i na sve konvertirane CHF kredite.

Što će izmjene donijeti za sve te kredite:

1. Od 1.1.2014. svi će se ti krediti morati reobračunati tako da se od 1.1.2014. mora primijeniti fiksna kamatna marža koja se dobije tako da se od početne kamatne stope oduzme vrijednost promjenjivog parametra (euribor, libor ili prosječna kamata na oročene depozite) u vrijeme ugovaranja kredita.

2. Posljedica reobračuna bila bi smanjena glavnica te primjena kamatne stope manje za 1 do 3 postotna boda od dana potpisivanja aneksa, jer bi se sve to moralo ugovoriti aneksom ugovora. Drugim riječima to bi značilo da se glavnica smanjuje za neki postotak te se anuiteti smanjuju čak i do 20%, ovisno o tome kada je tko ugovorio svoj kredit. Prosjeci bi se možda mogli kretati oko 10 ili 15% smanjenja anuiteta. Sve će nam biti poznatije nakon što HNB napravi svoju kalkulaciju na temelju prijedloga izmjena ZPK – nadam se da će to biti uskoro.

3. Konvertirani CHF krediti također bi se korigirali tako da bi se u novim euro kreditima dogodilo isto to što će se dogoditi u euro kreditima koji su takvi od početka. Tu bi nešto “lošije” prošli konvertirani krediti koji su i refinancirani novim kreditom, jer bi se za te kredite samo isplatila razlika na temelju reobračuna, koja neće biti neki veliki iznos novca. Dakle, najveće olakšanje osjetit će oni koji nisu refinancirali kredite.

4. Bitne pozitivne posljedice osjetit će, dakle, svi dužnici u svim kreditima bez obzira na valutu koji imaju dugoročne kredite i otplatu još 5 i više godina do konačne otplate kredita.

Izmjene ZPK-a neće se odnositi na kredite ugovorene poslije 1.1.2013. jer su oni ugovoreni na zakonit način sa zakonitim kamatnim stopama te se neće odnositi niti na kredite otplaćene prije 1.1.2014.

Ponovno napominjem da mi je MOST obećao u Saboru da će taj zakon podržati. Opozicija također čeka da se taj zakon konačno stavi u proceduru. HDZ je obećao podršku krajem 2015., a zasad imam samo kolegijalne korektne odnose sa zastupnicama i zastupnicima HDZ-a, ali još uvijek nemam njihov čvrsti stav – ipak se radi o jednoj konzervativnoj stranci koja ima čvrstu unutarnju stegu, pa ćemo se morati strpjeti i vidjeti hoće li oni svoje obećanje s kraja 2015. održati ili neće – nadam se da hoće.

Trenutno se radi kalkulacija u HNB-u, a ja ću nakon završene kalkulacije tražiti trilateralni sastanak HNB-Ministarstvo financija-Udruga Franak na tu temu.
Očekujem da bi uskoro trebala biti sazvana i zajednička tematska sjednica Odbora za pravosuđe i Odbora za financije i proračun na temu potencijalnih nezakonitih kamatnih stopa hrvatskih banaka.

Kotrlja se…

RBA problem također se lagano kotrlja…

Vidjet ćemo, ako smo čekali 3 godine, možemo još 2-3 mjeseca. Ako to ne riješimo ove godine, onda nećemo NIKADA zakonom, ali je moguć još i sudski put, koji uvijek traje i traje…

Zato, ako bude potrebno, tražit ću i podršku svih vas na način koji ću pripremiti zajedno s mojim kolegicama i kolegama iz Udruge Franak.
I ono konačno – NE MOGU GARANTIRATI DA ĆE ZAKONI BITI DONESENI – VIDJET ĆEMO…

Facebook Komentari