Tolušić otkrio još jedan kostur iz Milanovićevog ormara – prijavit će Olafu, od DORH-a izgleda nema koristi

Ministar T. Tolušić
Ad

Otkriven je još jedan slučaj nepravilnosti u Ministarstvu poljoprivrede u razdoblju mandata Milanovićeva ministra Tihomira Jakovine, piše Večernji list.

Tomislav Petrović, jedan od članova Uprave za upravljanje fondom EU za ruralni razvoj u Ministarstvu, sudjelovao je u izradi pravilnika za Mjeru 4 iz Programa ruralnog razvoja, a upravo po tom pravilniku Petrovićeva supruga je dobila 2,7 milijuna kuna. 64 ih se prijavilo, a supruga Tomislava Petrovića, Radica Petrović, našla se na listi 24 onih koji su prošli na natječaju. Njezin OPG bio je 21. na rang listi. Za projekt vrijedan 3,08 milijuna kuna OPG Radice Petrović dobio bi 2,78 milijuna kuna iz fonda EU.

Petrović u tome ne vidi ništa sporno, jer kako je rekao, ministar Jakovins ga je izuzeo od svih aktivnosti vezanih za ovaj natječaj prije nego što se njegova supruga prijavila.

Ministar Tolušić za Večernji list je izjavio da je to nemoralno, nekorektno i nepošteno, bez obzira na to što je netko Petroviću potpisao papir da to može. Može on imati i 100 papira, ali je kao djelatnik ministarstva koji odlučuje o EU projektima u sukobu interesa, istaknuo je.

Ministar je najavio da će ovaj slučaj predati na obradu OLAF-u – Europskom uredu za suzbijanje prijevara s fondovima EU te izrazio žaljenje zbog toga što zbog ovakvih slučajeva ljaga pada na sve poljoprivrednike, a također je izgubljena još jedna godina i milijuni eura.

Tolušić je pozvao sve koji znaju za bilo kakve nepravilnosti da jave Ministarstvu, makar i anonimno.

Podsjetimo i na to da je u svibnju prošle godine uprava za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije Ministarstvu poljoprivrede poslala je nalaz svoje revizije i zatražila od Hrvatske da zaustavi isplatu potpora za Mjeru 4 iz Programa ruralnog razvoja 2014. – 2020. u iznosu od gotovo 1,23 milijarde kuna (oko 400 projekata od 1280 koji su bili na natječaju).

Facebook Komentari