Neobično je da u Hrvatskoj nije snimljen ni jedan igrani film koji bi istinito izrazio epopeju obrane grada Heroja

Danas se obilježava Dan hrvatskih branitelja Vukovara. Spomen je to na prvo postrojavanje nenaoružanih postrojba vukovarskih branitelja u Bogdanovcima 10. ožujka 1991. godine, čime je počela priprema obrane toga područja.

Glavni događaj je svečana akademija u Hrvatskom domu, na kojoj jeprikazan dokumentarni film “Branitelji i stradalnici danas”. Svečanoj akademiji nazočila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Predsjednica je u svom govoru rekla kako je grad Vukovar obnovljen, no da su bolna sjećanja još uvijek živa. Ona su utoliko bolnija zato što krivci za zločin nad ovim gradom i njenim stanovnicima nisu kažnjeni. Hrvatska država nije učinila dovoljno da privede pravdi one koji su odgovorni za divljačko uništavanje Vukovara i njegovih stanovnika, ne samo Vukovara već i mnogih drugih gradova i sela naše zemlje.

S pravom govorimo da je Domovinski rat temelj hrvatske države, s pravom govorimo da je Vukovar grad posebnog pijeteta. No, nažalost nismo uvijek do toga dovoljno držali. Nismo to istaknuli dovoljnim ulaganjima u gospodarski razvitak, nismo to izrazili uobrazovnim programima ni kroz kulturu. Neobično je da u Hrvatskoj nije snimljen ni jedan igrani film koji bi istinito izrazio epopeju obrane grada Heroja. S druge strane, u Hrvatskoj se još uvijek čuje se da je Domovinski rat bio građanski rat. No, svi mi koji volimo Hrvatsku znamo da je Hrvatska bila žrtva unutarnje i vanjske agresije s pozicija velikosrpskog imperijalizma, istaknula je predsjednica.

Pozvala je na brze reakcije kako bi se zaustavili i preokrenuli negativni gospodarski trendovi u Hrvatskoj uz želju da se pozitivni trendovi ponajprije osjete u Vukovaru.

Imam povjerenja u ovu Vladu da želi i može promjieniti stvari i stvarati gospodarske, pravne, socijalne i druge uvjete u kojima će svaki naš građanin naći sigurnost, kazala je ustvrdivši kako će Vukovar i Slavonija biti ogledi primjer odlučnosti Vlade u provedbi ambiciozne razvojne politike.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved poručio je kako Vada poduzima niz mjera kako bi potaknula gospodarsku i demografsku obnovu Hrvatske, pa i Vukovar. Istaknuo je kako će Vlada poduzeti sve ne bi li odgovorni za ratne zločine odgovarali i bili kažnjeni.

Osjećamo se danas ponosno i žalosno. Ponosno jer odajemo počast našim poginulim prijateljima, a žalosno jer oko nas još postoje sile zla koje pokušavaju izjednačiti obrambeni Domovinski rat i velikosrpsku agresiju, kazao je u govoru izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Tomislav Panenić.

Na svečanoj akademiji održanoj u Hrvatskom domu u Vukovaru govorili su i izaslanik ministra obrane državni tajnik Tomislav Ivić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, izaslanik ministra unutarnjih poslova načelnik PU vukovarsko-srijemske Miro Bradić, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Franjo Šoljić.

Svečanoj akademiji nije nazočila većina zapovjednika ratnih postrojba 204. vukovarske brigade, čiji su pripadnici branili Vukovar 1991. godine, a koji smatraju kako se Dan branitelja Vukovara treba održavati 23. rujna, na obljetnicu ustrojstva 204. vukovarske brigade.

Uoči akademije na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova služena je misa zadušnica.

U dvorcu Eltz su u povodu svečane Sinjske alke koja će se u Vukovaru održati 6. svibnja gradonačelnik Ivan Penava i glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić potpisali su ugovor o pravima i obvezama u vezi s radijskim i televizijskim snimanjem, korištenjem snimke priredbe te izravnim prijenosom.

Share This Article