Saborska zastupnica Željka Josić želi u vrtićima i školama hrvatsku hranu, evo što Tolušić kaže na to

fb

Naša će djeca u školama i vrtićima moći jesti kvalitetniju hranu iz lokalnih OPG-ova, a sve to zahvaljujući našoj HDZ-ovoj Vladi i zastupnicima u Hrvatskom saboru, koji su izmjenama Zakona o javnoj nabavi dali mogućnost vrtićima, školama i drugim ustanovama da za svoje potrebe nabavljaju hranu koja ima najkraći put i trajanje dostave od polja do stola. Upravo je to ono što smo našim poljoprivrednicima i obećali u predizbornoj kampanji. Pozivam ponovno lokalne čelnike, koji imaju nadležnosti nad vrtićima i školama, da pomognu našim poljoprivrednicima da se ujedine i javljaju na javne nabave, kako bi se na stolovima klinaca u škoalma i vrtićima našla hrana s domaćih njiva, kaže saborska zastupnica dr. Željka Josić za Hrvatsku danas.

Zbog hrvatske hrane za djecu je uputila zastupničko pitanje ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću.

“Slučaj djeteta koje je krajem prošle godine umrlo zbog trovanja salmonelom u Hrvatskoj je otvorilo jedno važno pitanje, a to je što se prodaje u našim prodavaonicama i trgovačkim centrima, a samim time i što ustvari jede prosječan građanin. Ono što me posebno zabrinjava je kvaliteta ishrane naše djece koja u dječjim vrtićima imaju i do tri obroka, školske djece, te bolesnika u zdravstvenim ustanovama ili na primjer umirovljenika koji su u domovima umirovljenika.
Znamo da su sve ove ustanove dužne provoditi postupke javne nabave i rukovoditi se najjeftinijom cijenom, no zabrinjavajuće je je li ta najniža cijena nudi i najkvalitetniju prehranu našoj djeci i starijim osobama, odnosno svima onima koji se hrane u nekom od sustava.
Dolazim iz Sisačko-moslavačke županije, županije u kojoj se ponosimo svojim brojnim OPG-ovima koji proizvode vrhunsko voće i povrće, mliječne proizvode, sokove i da ne nabrajam dalje. No, moji prijatelji poljoprivrednici pričaju mi da oni svojim proizvodima teško mogu konkurirati velikim trgovačkim centrima i distributerima prilikom javljanja na natječaje javnih nabava u školama, bolnicama, vrtićima. A oni nude svježu i kvalitetnu hranu, brzo dostupnu za konzumaciju. Hranu kakvu i očekujemo za našu djecu, a ne da nakon ovakvih nalaza inspekcija po trgovačkim centrima uopće strahujemo što nam djeca jedu. Zato me zanima na koji način Ministarstvo poljoprivrede može pomoći našim OPG-ovima da postanu konkuretni na tržištu, je li to lakše osnivanje zadruga ili su to možda poticaji neke druge vrste? Može li i Ministarstvo poljoprivrede pomoći da se malim poljoprivrednim gospodarstvima olakša prijava na, za njih velike, natječaje javne nabave?”, napisala je Josić ministru.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušića službeno je odgovorio.

Odgovor-ministar Tolusic

Facebook Komentari