Europski sud potvrdio teze suca Kolakušića: Ovrhe bilježnika u EU se ne priznaju kao odluke sudova

Ad

Iz Europskog suda javljaju o pravorijeku u dva slučaja koja propitkuju ovlasti javnih bilježnika u Hrvatskoj.

Općinski sud u Novom Zagrebu je zatražio tumačenje odnosi li se pojam “sud” u “Uredbi o europskom nalogu za izvršenje” i “Uredbi o priznavanju i izvršenju sudskih odluka u građanskim i trgovačkim stvarima” i na javne bilježnike.

Iz Suda Europske unije odgovaraju da: “Javni bilježnici u Hrvatskoj, kada postupaju u ovršnim postupcima na temelju ‘vjerodostojne isprave’, ne mogu se smatrati ‘sudom’ ni u smislu Uredbe o europskom nalogu za izvršenje ni za potrebe primjene Uredbe o priznavanju i izvršenju sudskih odluka u građanskim i trgovačkim stvarima. Za rješenja o ovrsi koja oni donose stoga se u načelu ne mogu izdati potvrde o europskom ovršnom naslovu te se ne mogu priznati i izvršiti kao sudske odluke u drugim državama članicama.”

To je zapravo tumačenje Europskog suda identično kao što je ustvrdio i sudac trgovačkog suda u Zagrebu Mislav Kolakušić.

Glavna je razlika između Hrvatske i ostalih država da u nas ovrhe provode neustavna tijela – javni bilježnici ili financijska agencija, a drugdje to provode sudovi. Govori se da je to učinjeno da bi se olakšao rad sudova ali i to je neistina, primjerice u Sloveniji samo pet sudaca provodi ovrhe, naglasio je Kolakušić. Ovrhe su veliki biznis, radi se o milijardama kuna koje su završile u džepovima pojedinaca, rekao je Kolakušić.

Priopćenje Europskog suda i detalje o dva slučaja u kojima je jedna od stranki Pula Parking, društvo u vlasništvu Grada Pule – Odluka Europskog suda

Sudac Kolakušić o Ovršnom zakonu: Dosta je, ne možete nas više pljačkati i govoriti da je sve po zakonu!

Facebook Komentari