Bakir Izetbegović: Međunarodni sud pravde u Haagu donio političku, a ne pravnu odluku

Međunarodni sud pravde u Haagu odbio je zahtjev BiH za reviziju tužbe protiv Srbije. Tim povodom, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sazvao je press-konferenciju, na kojoj je kazao da je Međunarodni sud pravde u Haagu donio političku, a ne pravnu odluku.

“Dobili smo pismo Registra Međunarodnog suda pravde gdje nas izvještavaju da ne mogu poduzeti ništa, obzirom da nema odluke nadležnih vlasti – odnosno jedinstvenog stava Predsjedništva po ovom pitanju. Sud nije donio odluku, niti se pozvao na članove suda, nisu donijeli ni pravnu odluku – jer se nije mogla donijeti. Sud je odigrao političku igru. Registar je zatražio stav članova Predsjedništva, jer su znali da jedinstvenog stava nema. Mladen Ivanić ima pravo na političke stavove, ali sud nema pravo na cinične manipulacije. Cinizam je tražiti suglasnost da se proces nastavi od onih koji mu se javno suprotstavljaju”, kazao je Izetbegović u obraćanju medijima.

“Institucija Međunarodnog suda pravde odlučila je zalupiti vrata pred nosom onih koji traže prava. Sud je potvrdio da nema ravnopravnosti za male. Odlučio je da zatvori vrata pravdi, i zatvori oči onim što je bjelodano jasno. Mi smo učinili sve da se pravda postigne, istina sazna i revizija pokrene.. Činit ćemo sve da nepravda i laž ne nadjačaju”, izjavio je Izetbegović.

Kakav je plan za naredne korake?

“Oni se nisu upustili da preispituju mandat Softića, jer su znali da ga ne mogu zaustaviti. Akreditacija agenta i sam meritum, oni su to politički presjekli. Sljedeći koraci, na vezi sam s međunarodnim ekspertima. Vidjet ćemo što dalje. Borit ćemo se za istinu i pravdu”, izjavio je na pitanje novinara.

Kazao je da je stvar jasna, i da Međunarodni sud pravde nije želio da uđe u zonu prava.

“Odlučili su se za prost mehanizam. Hajde da pitamo one koji su htjeli da zaustave proces – i zaustavili su ga. Nisu tako trebali postupiti”, ocjena je Izetbegovića.

O dolasku Vučića u BiH…

“Vučić je dobrodošao ovdje. Revizija se odnosila na Miloševićev režim, ne na Vučićev. Mislim da će ovo što se srpske strane tiče, smirit krizu. Ne znam kako će Bošnjaci reagirati na stalne uvrede i nepravde koje im se čine konstantno. Gubi se iz vida što je početak svega. Pola BiH očišćeno, džamije porušene…”.

“Ovo jest izazvalo krizu, i ovo jest za mene jedan težak udarac i kao Bošnjaka i kao političara, ali bi bilo gore da nismo ništa uradili”, istaknuo je Izetbegović.

O tome je li trebalo zahtjev za reviziju presude podnijeti ranije je kazao: “Ne bi moglo jer nismo imali totalitet dokaza koji se završio nakon suđenja Ratku Mladiću”.

Izetbegović je komentirao navode pojedinih analitičara koji smatraju da sljedeći korak treba biti da tužba ide na Sud u Srbiju te kazao kako takvu mogućnost nije uzeo za ozbiljno.

Odgovorio je i na pitanje novinara o tome što je bio cilj revizije i što je očekivao od međunarodnog suda pravde.

“Očekivao sam istinu, da Sud kaže istinu i da na toj istini zdravije odnose izgradimo, da ne izjednačavamo strane, da ne vrijeđamo dignitet žrtava. Možda misle da je ovo donkihotovski, ali ja ne mislim. Valja nama ovdje živjeti vijekovima, a užasne stvari su se događale i mnoge se stvari Bošnjacima negiraju – njihov identitet, njihov jezik”, kazao je član Predsjedništva BiH na današnjoj press-konferenciji.

Međunarodni sud pravde u Haagu odbio je zahtjev BiH za reviziju tužbe protiv Srbije

Facebook Komentari