Uhićenje Sauche nije bila pogrešna odluka: O čemu vi pričate? Jel’ vi možda znate što piše u spisima?

Odbor za pravosuđe u srijedu se sastao na temu neovisnosti DORH-a, pošto su premijer Andrej Plenković i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan održali zajedničku pressicu zbog afere Dnevnice, što je izazvale burne rekacije političara, medija i javnosti. Na sjednici je bio i sam Cvitan koji se poslije obratio medijima.

Novinari su ga najprije pitali je li DORH pogriješio u istrazi, na što je Cvitan odgovorio “ne, niti u jednom dijelu.”

Mnogi su tvrdili da je istraga odrađena traljavo i aljkavo, da DORH nije taj koji je primijetio nezakonitosti. Glavni državni odvjetnik takve tvrdnje odbacuje.

“Istraga nije odrađena nepravilno i aljkavo, nego po pravilima struke. Nitko nije vodio svoju istragu umjesto DORH-a. Sve smo mi primijetili u spisima”, kazao je Cvitan.

Demantira i da DORH nije zatražio izvješće Ureda predsjednika Vlade za 2016.: “Pokažite da nismo, dokumentacija je kod nas.”

Iskaze USKOK-u danas su dali sadašnji predstojnik ureda Davor Božinović i Oreškovićev predstojnik Neven Zelić. Hoće li biti pozvani i Plenković i Orešković?

“Pozvat ćemo svakoga tko je potreban za predmet”, kaže Cvitan koji je pred Odborom objašnjavao zajedničku pressicu s premijerom. Kaže da ju je objasnio isto kao i nekin dan pred Banskim dvorima.

Na pitanje hoće li zbog toga postojati sukob interesa ako na davanje iskaza u DORH bude pozvan i sam premijer odgovara: “Apsolutno ne. Dogodila se krađa u srcu vlasti, osjećao sam da moram reagirati.”

No, nije li to mogao u zgradi USKOK-a?

“To je pitanje forme. Mi sad razgovaramo o formi, koja postaje top tema u državi. Niti na bilo koji način nije u pitanje dovedena neovisnost i samostalnost DORH-a”, rekao je Cvitan

Tomislav Saucha tvrdi da je DORH čak mjesec dana imao svu dokumentaciju.

“On je okrivljenik u tom postupku, ima se pravo braniti, da ističe ono što ne možemo, da daje medijima dokumentaciju. Mi to ne možemo. Njegovo uhićenje nije bilo pogrešna odluka. Procijenjeno je da su ispunjeni uvjeti za određivanje istražnog zatvora”, rekao je Cvitan pa se naljutio na novinarsko pitanje zašto isto ne vrijedi za Sauchine nasljednike, Zelića i Božinovića.

“O čemu vi pričate? Jel’ vi možda znate što piše u spisima?”, uzvratio je Cvitan protupitanjem.

Ne zna koliko će svi izvidi trajati, ali tvrdi da se provode brzo i da je DORH usmjeren na utvrđivanje svih činjenica i okolnosti.

Rekao je i da će se gledati i godine prije vlade Zorana Milanovića.

Facebook Komentari