Tachi: Bez obzira na reakciju NATO-a i SAD-a Kosovo nastavlja sa stvaranjem Oružanih snaga

Bez obzira na reakciju NATO-a i Veleposlanstva SAD, Kosovo će nastaviti s procedurom zakonskih izmjena o promjeni mandata Sigurnosnih snaga u Oružane snage, izjavio je za Radio Slobodna Europa predsjednk Kosova Hashim Tachi i poručio da Kosovo o tome neće nikada pregovarati sa Srbijom.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg prenio je kosovskim rukovodiocima “ozbiljnu zabrinutost“ NATO saveznika o posljednjim prijedlozima kosovskih vlasti, priopćeno je u NATO-u. I Veleposlanstvo SAD u Prištini je izrazilo zabrinutost zbog najave Kosova o promjeni mandata Sigurnosnih snaga Kosova bez ustavnih amandmana.

Tachi je kazao da Sigurnosne snage ne predstavljaju rizik po Balkan, već da Balkanu prijeti opasnost od „ruskih vojnih baza u Srbiji, od ruskih MIG-ova i ruskih manevara u Srbiji“.

RSE: NATO i Veleposlanstvo SAD reagirali su na vašu inicijativu o izmjeni zakona radi promjene mandata Sigurnosnih snaga Kosova, navodeći da to treba učiniti ustavnim izmjenama. Koja je vaša reakcija na njihov stav?

Tachi: Nacrt zakona koji sam inicirao i proslijedio predsjedniku i predsjedništvu Skupštine Republike Kosova u potpunosti je u skladu s Ustavom i zakonima koje smo pisali, izradili i usvojili zajedno s međunarodnom zajednicom.

Ja sam i danas razgovarao s glavnim tajnikom NATO-a kome sam jasno naglasio vrijednosti, okvir i buduću viziju Sigurnosnih snaga za transformaciju iz jedne civilne u oružane snage za Republiku Kosovo.

Ove snage će još više pomoći ojačavanju multietničnosti, bit će na usluzi svim građanima i čuvat će integritet i suverenitet Republike Kosova. Zahvaljujem se NATO-u što se jasno izjasnio da su institucije Kosova one koje odlučuju o budućnosti Sigurnosnih snaga Kosova. Ali isto tako želim istaknuti da je ovaj angažman u potpunosti koordiniran i ima potpuni politički koncenzus na Kosovu, i potpuno je transparentan s međunarodnom zajednicom.

Nije u pitanju jednostrano djelovanje. Ali ako neka zemlja misli da ovo treba koordinirati sa Srbijom, tako nešto neće se dogoditi. Beograd ne može odlučiti o Kosovu. Kosovo ima svoje legitimne institucije, suverena je i nezavisna zemlja i to sam u utorak prenio premijeru Srbije, g. Vučiću, od koga sam zatražio da izvrši pritisak na srpske predstavnike da se vrate u kosovske institucije, kako bi došli do ustavnih promjena o Sigurnosnim snagama. Oni su u odgovoru oklijevali, tako da povratka nazad nema, Sigurnosne snage moraju se transformirati u Vojsku Kosova.

RSE: I NATO i Sjedinjene Države navode da će preispitati svoj dalji angažman, u slučaju da dođe do ovih zakonskih promjena.Je li to rizik za Kosovo?

Tachi: Ovaj proces je u potpunosti transparentan. Ja sam se sastao sa svim međunarodnim predstavnicima, s nekim sam razgovarao i telefonom.

Balkan nije pod rizikom od uloge i funkcije Sigurnosnih snaga koje su u potpunosti u skladu s euroatlanskim okvirom i njihovim vrijednostima. Zapadni Balkan je u opasnosti od ruskih vojnih baza u Srbiji, od ruskih MIG-ova u Srbiji, i ruskih vojnih manevara u Srbiji. Sigurnosne snage su snage s euroatlanskom vizijom i imaju ulogu mira i stabilnosti u regiji, i ni pod kojim okolnostima ne mogu ugroziti euroatlantske vrijednosti.

RSE: Hoće li se transformacija Sigurnosnih snaga u oružane dogoditi bez podrške NATO-a?

Tachi: Vjerujem da će ovaj proces biti u potpunosti uspješan. Vlada već danas ima nacrt zakona i ne bi trebala gubiti vrijeme za davanje mišljenja na taj nacrt. Potom je sve u rukama predstavnika naroda Kosova, zastupnika Skupštine Republike Kosova.

Pozivam na političko i građansko jedinstvo i potpuno sam uvjeren da će zastupnici biti iznad partijskih i dnevnih interesa i da će glasati za državu Kosovo, za transformaciju Sigurnosnih snaga, za vojsku Kosova, multietničku vojsku s euroatlanskom orijentacijom.

Ne možemopostati dio NATO-a bez osnivanja vojske. Čekali smo tri godine na srpske zastupnike i oni su se izjasnili jasno da nikada neće glasati za formiranje Vojske Kosova, jer su pod utjecajem Beograda. Sada smo prinuđeni nastaviti s planom B, izmjenom zakona, što je u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova.

Facebook Komentari