Banac: Nama treba jedna decidirana odluka da se odmah otvore arhivi iz razdoblja komunističke diktature

U večerašnjem izdanju političkog talk showa “Iza zavjese” gostovao je dr. Ivo Banac. Na početku emisije govorio je o tome kako tumači činjenicu da kao ugledni povjesničar nije član Povjerenstva za suočavanje s prošlošću, što misli o njegovu sastavu i kakva su očekivanja od konačnog rezultata rada povjerenstva.

Autor Tihomir Dujmović rekao je kako je očekivao da će vidjeti njegovo ime u sastavu, ali ga nije vidio. Nisam ni pozvan, ali prošlo je vrijeme za očekivanja i to čak nije niti bitno. Važno je da se razmišlja o nekim stvarima možda premalo i s nekim predosjećajem oklijevanja. Mislim da je to bitnije od toga tko je u raznim povjerenstvima, a tko nije, kazao je dr. Ivo Banac.

Naglasio je kako nije jasno iz sastava povjerenstva što se njime zapravo želi postići. Ovo je pokušaj odgađanja nekih odluka, jer na politici je da donosi odluke, a ne da ih ostavlja za neka druga vremena. Povjerenstvo koje ima zadatak da dođe do nekog rješenja do ljeta 2018. godine sigurno nije ono što nama treba. Nama treba jedna decidirana odluka da se odmah otvore arhivi iz razdoblja komunističke diktature i nama treba jedna državna politika koja govori o toj povijesti, rekao je. Ako je zaključak koji se iz toga želi izvući da je jedan nedemokratski režim bolji od nekog drugog, mislim da za to nema nikakvih utemeljenja. I jedan i drugi treba osuditi i sa simbolima i jednog i drugog moramo raskrstiti.

Naglasio je kako nije za zabranu “jer bi to u našim uvjetima jednostavno populariziralo stanovite pokliče i simbole”. Također nisam za to da država daje počast nositeljima tih nedemokratskih režima što znači da ne možemo imati trgove, ulice, rive koje nose imena Tita, Pavelića ili drugih nositelja tih režima. Ja mislim da je to jedino racionalno rješenje. Naravno, takvo rješenje neće zadovoljiti sve, jer ima doista nekih koji misle da moramo ići putem zabrana, kazao je.

Govorio je i o tome kako gleda na stav predsjednika Europske komisije koji Hrvatsku prisiljava na nastavak arbitraže sa Slovenijom glede Piranskoga zaljeva. Prije svega, gospodin Juncker nema prava da se na taj način miješa u probleme zemalja članica EU. Mi smo zauzeli stav oko arbitraže i to je ono što je važno za nas. To je državna politika i nju morate prenijeti diplomatskim predstavnicima, rekao je Banac. No, dodao je da u Hrvatskoj često imamo situaciju da se to ne razumije, a do toga dolazi “jer mi jasno ne definiramo ono što želimo”.

Govorio je i o pet planova koji se odnose na budućnost Europske unije. Mi moramo imati jednu strukturu koja bi branila europske države u ovom izuzetno kriznom trenutku i šteta je da Europska unija ne funkcionira na način koji bi zadovoljio sve, kazao je.

Na pitanje što bi još Srbija trebala napraviti da Unija shvati da se ona neće odvojiti od politike koju vodi Moskva rekao je kako misli da “šešeljevci” na neki način pomažu Vučiću, jer europska birokracija tako može zaključiti kako Srbiju treba zaštiti od “šešeljevaca”. Naglasio je da “treba razbiti ideju da se Srbiju može uvesti u EU bez promjene nacionalne ideologije”. To je ono što se ne razumije, jer to je najteži aspekt svake promjene. Vi možete modernizirati društvo, ali ono što je u glavi ne mijenja se tako brzo, pojasnio je.

Govorio je i o tome hoće li doći do unutarnjeg preslagivanja u BiH te što je alternativa. Ja mislim da se neće dogoditi ništa. Dayton je temelj na kojem sve u BiH stoji. Ja ne vidim da postoje inicijative koje bi pridobile odgovarajuću potporu unutar samih pojedinih nacionalnih korpusa. Prema tome, vjerojatno se neće ništa dogoditi, kazao je.

Bilo je riječi i o tome treba li se Zagreb držati neutralno glede novog procesa vezanog uz Srebrenicu te što se zapravo događa u Makedoniji i kakav se tamo rasplet očekuje.

Facebook Komentari