Vrbanović: Pitamo se samo zašto to mišljenje nije poslano prije godinu dana ili šest mjeseci

Hrvatski nogometni savez (HNS) će u narednih 48 sati poslati upute svim županijskim savezima u kojima će navesti koje aktivnosti trebaju poduzeti u svezi s mišljenjem Središnjeg državnog ureda za šport, javlja HRT.

Jučer smo iz Središnjeg državnog ureda za sport primili mišljenje o dvojbama u svezi primjene spornih odredaba članka 46. Zakon o sportu. Iako se mi suštinski razlikujemo u tumačenju tog članka prihvatit ćemo mišljenje Središnjeg državnog ureda za sport i u roku od 48 sati poslati svim našim županijskim savezima upute koje aktivnosti poduzeti da bi se ispoštovalo ono što nam nalaže SDUŠ, rekao je na Skupštini izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović.

Spor je nastao oko različitog tretiranja položaja profesionalnih klubova i dok u SDUŠ-u tvrde da barem polovina klubova koji sudjeluju u najvišem stupnju natjecanja imaju profesionalni status, u HNS-u ne odustaju od teze da se čak 93.3 posto nogometnih natjecanja u Hrvatskoj odvija na amaterskoj osnovi.

Na pitanje novinara da li bi cijelo vodstvo HNS-a trebalo dati ostavku jer su prije tvrdili kako HNS nema obavezu primjenjivati zakon, a sad tvrde da ga primjenjuju, odnosno da će ga početi primjenjivati Vrbanović je odgovorio: Mi se u stručnom smislu ne slažemo s tumačenjem i to je naše legitimno pravo. Ovo je mišljenje Središnjeg ureda i mi ga respektiramo. Pitamo se samo zašto to mišljenje nije poslano prije godinu dana ili šest mjeseci. Približavaju se lokalni izbori, mi to respektiramo, nema veze. Sve je ok.

Po Vrbanoviću mišljenju bilo bi puno bolje da se ide na izradu novog Zakona o sportu jer ni ove uredbe SDUŠ-a neće ništa bitno promijeniti u radu HNS-a.

Uostalom Hrvatski olimpijski odbor i neki sportski savezi, među kojima je i HNS, već su pokrenuli ustavnu tužbu zbog nekih spornih odredaba Zakona o sportu, ali ta tužba ne odgađa ove mjere koje ćemo poduzeti sukladno naputcima SDUŠ-a, zaključio je Vrbanović.

Facebook Komentari