Turizam je turizam: Mali Lošinj rekorder po suficitu proračuna

Piše: Dražen Prša

Osim što je u 2015. imao najviše prihode u Hrvatskoj, Mali Lošinj godinu je završio i sa najvećim suficitom, čak 2.259 kuna po stanovniku.

Za razliku od države koja je, zbog svog prekomjernog deficita, u posebnoj EU proceduri i pod stalnim nadzorom, i ovih dana iz Bruxellesa su stigla upozorenja da bez strukturnih reformi neće biti pravog rasta i oporavka, većina hrvatskih gradova nema problem s deficitom.

Najnovija analiza gradonačelnik.hr-a, u kojoj su istražili kako gradovi upravljaju svojim financijama, pokazala je da je više od polovice gradova, 72 od ukupno 128, 2015. godinu završilo u plusu (analizirali smo podatke Ministarstva financija o izvršenju lokalnih proračuna). Također, zanimljivo je da je čak osam od deset najboljih gradova, kada je suficit proračuna u pitanju, smješteno uz more.

Daleko najveći suficit u 2015. godini, čak 2.259 kuna po stanovniku, ostvario je Mali Lošinj.

Ovaj podatak i ne čudi kada znamo da je upravo Mali Lošinj grad sa najvećim prihodima u 2015. godini, imali su čak 11.211 kuna po stanovniku. A sve prihode, objašnjava gradonačelnica Ana Kučić, grad koristi za daljnji razvoj i ulaganja.

“Na navedene rezultate istraživanja uvelike su utjecale trenutne aktivnosti na podizanju kvalitete smještajnih kapaciteta naših hotelskih kuća. Naime, kao Grad koji se opredijelio za održivo poboljšanje uvjeta života na otoku, kroz rješavanje dva najveća egzistencijalna pitanja mladih obitelji, stambeno zbrinjavanje, te otvaranje novih radnih mjesta kroz osiguravanje preduvjeta za investicije, u 2015. godini ostvarili smo veliki prihod kojim smo osigurali daljnji razvoj i ulaganja otoka Lošinja”, kazala je gradonačelnica, koja je prošle godine na ovoj dužnosti zamijenila Garija Cappellija nakon što je on imenovan za ministra turizma.

Nakon Malog Lošinja, proračunska situacija najbolje izgleda u Crikvenici, koja je 2015. završila sa 1363 kune suficita po stanovniku, potom Bakru – 1061 kunu, Poreču – 911 kuna, te Belom Manastiru – 788 kuna po stanovniku.

Facebook Komentari