Tako to oni traže: Živi zid poslao prijedlog za ukidanje obveze cijepljenja

Piše: Dražen Prša

Saborski zastupnici Živog zida i Snage traže da se cijepljenje protiv zaraznih bolesti uvede kao preporuka, a ne kao obaveza i da se s omogući pravo na izbor, što u stvari čini suštinu izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Iako izmjene zakona još nisu uvrštene u saborski dnevni red, treba znati, kako kažu saborski zastupnici Živog zida i Snage da oni koji se odluče na cijepljenje moraju imati pravo na prethodna testiranja na preosjetljivost na pojedine komponente cjepiva, stoji među ostalim u prijedlogu izmjena.

Prihvaćanje ili odbijanje cijepljenja, prema prijedlogu, treba se činiti u pisanoj formi nakon informiranja s liječnikom koji treba upoznati pacijenta s prednostima, rizicima imunizacije te bolešću protiv koje se cijepi. Zastupnici spomenutih stranaka predlažu i ukidanje obaveze cijepljenja za osobe koje su profesionalno izložene riziku od zaraznih bolesti.

Briše se, nadalje, prekršajna odgovornost za ne cijepljenje pa slijedom toga i propisana novčana kazna od dvije tisuće kuna. U prijedlogu stoji i da je aktualni zakon u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti prava pacijenata, ali je prema objašnjenju predlagatelja neusklađen i s nizom drugih hrvatskih i međunarodnih propisa.

Facebook Komentari