Petrov brani Glavnog državnog odvjetnika: Mislim da Cvitan i DORH rade svoj posao, a nitko ne može spriječiti druge da imaju interne istrage

Za N1 televiziju aferu Dnevnice u utorak je komentirao predsjednik Sabora Božo Petrov.

Most je bio na vlasti u obje Vlade – i u Vladi Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića. Petrov je komentirao istragu na način da je kazao da bi volio da se kompletna istraga provede detaljno i da se na kraju definira što se i kada događalo i tko je to radio.

“To bi bilo u interesu apsolutno svih građana. Što se tiče obrata, ja nisam iznosio mišljenje ni kada se teretilo jednu osobu. Nisam upoznat s detaljima istrage. Želim da institucije kvalitetno provedu svoj posao, to je potrebno radi države i povjerenja građana u sustav”, kazao je Petrov.

Upitan je koliko je bio upoznat s isplatama dnevnica kao potpredsjednik Vlade Tihomira Oreškovića.

“Nisam imao apsolutno nikakvih dodirnih točaka sa stručnom službom Vlade, budući da zbog situacije u RH nisam išao na putovanja i imao vanjskopolitičkih susreta. Zato nisam ulazio u kontakt sa službom koja je pripremala te naloge, a bio sam i štićena osoba. Ne znam što se događalo”, kazao je.

Nije htio odgovoriti na pitanje što misli o radu Sandre Zeljko, koja tereti Tomislava Sauchu i obratno, budući da je ona također radila u vladi u vrijeme njegovog potpredsjedničkog mandata.

“Neću komentirati. Želim da se to provede neovisno i da DORH to kvalitetno istraži”, kazao je Petrov.

Upitan je i o tome je li Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan treba biti uz Andreja Plenkovića na konferenciji za medije, iako su predmet istrage zaposleni u Banskim dvorima gdje “stoluje” premijer.

“Nisam upoznat s detaljima istrage, vjerujem da je imao razloga procijeniti da je to potrebno, vjerujem njegovoj procjeni”, kazao je Petrov. Na ponovljeno pitanje zašto je dolazio u zgradu u kojoj bi trebao vršiti istragu, kaže: “Ne mogu, nisam upoznat s detaljima, ne mogu relevantno govoriti je li to potrebno ili nije, razloge zna on i predsjednik Vlade.”

Upitan je nije li po njemu sramotno da Tomislav Saucha i premijer provode privatne istrage i dolaze do ovakvih saznanja, da mediji to sve objave pa da Dinko Cvitan kaska za svima njima.

“Mislim da Cvitan i DORH rade svoj posao, a nitko ne može spriječiti druge da imaju interne istrage”, kazao je, dodajući da će se na sudu prvenstveno gledati na rezultate istrage Državnog odvjetništva i to je istraga koja vrijedi, pa tu očekuje da tu Cvitan napravi najbolji posao koji može.

Na pitanje je li uhićenje Sauche bilo pogreška, odnosno je li jednako tako trebao biti uhićen i Neven Zelić, pa čak i Plenkovićevog predstojnika ureda Davora Božinovića, on kaže: “Ne interesiraju me unutarstranačke ni međustranačke borbe, ako na to ciljate. Ovo je ozbiljna stvar i mjerodavna institucija se treba ovime baviti. Tko što objavljuje i tko što pušta novinarima za mene su prizemne stvari. To ne bi trebalo biti na javnoj razini, trebalo bi se to rješavati unutar kuće, smatram da je DORH jedina mjerodavna institucija”.

Facebook Komentari