Srbijanska Vlada podiže spomenik čovjeku koji je zamalo Bjelovar sravnio sa zemljom, hrvatska Vlada šuti

Dr. Branko Dukić

Vijest da Vlada Republike Srbije želi podignuti spomenik Milanu Tepiću, majoru nekadašnje JNA, podignula je buru u Bjelovaru. Riječ je o čovjeku koji je 29. rujna 1991. izazvao eksploziju u vojnom skladištu na Barutani te tako zamalo sravnio grad.

Nakon što su hrvatski branitelji zauzeli nekadašnju kasarnu “Božidar Adžija” u rujnu 1991., major Milan Tepić izazvao je eksploziju 170 tona naoružanja na Barutani. Poginula su jedanaestorica hrvatskih branitelja, oštećeno je i nekoliko okolnih naselja. Pomahnitalom samoubilačkom akcijom major je oduzeo život mnogim pripadnicima JNA koji su ondje ostali, javlja HRT.

Za one koji su obranili Bjelovar Milan Tepić je neprijeporno zločinac. Nakon eksplozije pronađena su tijela samo trojice hrvatskih branitelja, ostale obitelji nisu mogli ni pokopati.

Na ruševinama nekadašnjeg skladišta branitelji se pitaju kako bi sve izgledalo da su tada eksplodirala sva tri skladišta, a ne jedno, jer Bjelovarčani su ostala spasili. Ruševine i spomenici ostavljaju gorčinu. Hrvatska je to pitanje trebala odavno rješiti. Milan Tepić je narodni heroj u Srbiji dvadesetak godina. Nažalost Hrvatska dozvoljava da nama Srbija drži lekcije vezane uz Domovinski rat! Nažalost, niti jedna naša institucija nije reagirala, smatra Željko Šimić, predsjednik Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata.

Bjelovar 29. rujna slavi Dan Grada i Dan branitelja. Toga dana 1991. poginulo je 17-ero branitelja i civila. Želja je bila sravniti Bjelovar sa zemljom, to se nije dogodilo. Eksplozija na Barutani je zapravo zapalila iskru.

Neke stranke ministru vanjskih poslova Davoru Ivi Stieru poslale su zamolbu da Srbiji zbog svega ovoga uputi diplomatsku notu.

Reagirala je i Documenta. Osudila je odluku srbijanske Vlade jer smatra da osoba koja je u samoubilačkoj akciji raznijela skladište oružja kod Bjelovara nikako ne zaslužuje slavljenje. Kao društva odabirom osoba koje slavimo šaljemo poruke mladim generacijama, a poruke destrukcije i ubijanja sigurno nisu dobar temelj za daljnji razvoj održivog mira u našim društvima, kaže se u priopćenju Documente.

Facebook Komentari