Mediji o novom prijeporu vladajućih oko županija: MOST kontaktirao stručnjaka za preustroj, zalaže se za pet velikih regija

Ministarstvo uprave, kojem je na čelu mostovac Ivan Kovačić, razmatra, kako doznaje Jutarnji list, mogućnost angažiranja Ivana Koprića, profesora na zagrebačkom Pravnom fakultetu i predsjednika Instituta za javnu upravu, na izradi studije o reformi regionalne i lokalne samouprave u Hrvatskoj.

Informacija je to koju je Jutarnjem jučer potvrdio sam Koprić, koji je rekao da je o tome već razgovarao s Kovačićem.

– Nikakva studija od nas još nije naručena, no mogu potvrditi da smo o tome razgovarali s ministrom – kratko je Jutarnjem rekao Koprić, a ministar Kovačić nije bio dostupan za razgovor.

Koprić nije želio ulaziti u detalje. Ipak, ponovio nam je da se on zalaže za pet velikih regija – Zagreb sa širom okolicom, zatim Središnju i Sjevernu Hrvatsku, Slavoniju i Dalmaciju, te Istru i Kvarner. Unutar pojedinih regija mogle bi se, ističe, organizirati i subregije, poput Istre, Međimurja, zapadne Slavonije ili Baranje. Kada je riječ o gradovima i općinama, Koprić je ponovio da se radi o zastarjeloj lokalnoj podjeli s prevelikim brojem malih teritorijalnih jedinica. Umjesto toga, zalaže se za, pojednostavljeno rečeno, stvaranje 123 veće općine, a mjesna samouprava bi se realizirala preko mjesnih odbora, koje bi funkcionalno i financijski trebalo ojačati.

Župani protiv

Sličan prijedlog prošle je godine, u Vladi Tihomira Oreškovića, također došao iz Mostovih redova. Naime, u tadašnjem su Ministarstvu uprave, koje je vodila Dubravka Jurlina Alibegović, predlagali stvaranje pet do sedam megažupanija, koje bi se stvorile oko vodećih urbanih središta u zemlji. No, taj je prijedlog digao na noge HDZ, pa je Goran Pauk, šibensko-kninski župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija (HZŽ), odbacio taj prijedlog.

– Županije su nositelji regionalnog razvoja i nitko nam dosad nije dokazao da bi bilo kakav drukčiji ustroj bio bolji. Kad je riječ o gradovima i općinama, ne vjerujem da će gradove itko dirati, a kod općina se izlaz eventualno može tražiti u poticanju njihova povezivanja, a ne u ukidanju – rekao je Jutarnjem i jučer Pauk.

Time se, čini se, otvara nova runda neslaganja između HDZ-a i Mosta o mogućnosti teritorijalnog preustroja zemlje, i to u predvečerje lokalnih izbora. Na to ukazuje i izjava koju je u petak dao Božo Petrov, predsjednik Sabora i šef Mosta, koji je ustvrdio da se radi na novom modelu funkcionalne i fiskalne decentralizacije, koji bi trebao biti završen za dva do tri mjeseca. Iako nije zazivao ukidanje županija, Petrov je istaknuo da je sadašnji model neodrživ.

– U ovom trenutku imate znatan broj lokalnih samouprava koje zapravo egzistiraju samo na račun državne pomoći, bez mogućnosti ulaganja u svoju lokalnu sredinu – ocijenio je Petrov.

Žele reforme

To je u skladu s očekivanjima velikog dijela mostovaca, koji žele reformu lokalne samouprave.

Na odgovor HDZ-a nije trebalo dugo čekati. Još prekjučer je, naime, reagirao Andrej Plenković, premijer i šef HDZ-a, koji je poručio da neće biti teritorijalnog preustroja.

– Županije ostaju, sustav županija će ostati i opstati. Možemo govoriti o funkcionalnoj i fiskalnoj decentralizaciji. Što se tiče teritorijalnog preustroja, to uopće nije na dnevnom redu – poručio je Plenković.

Facebook Komentari