Aleksić sastavio popis od 21 točke i izvijestio do kud su stigli po pojedinim pitanjima u borbi s nepravdom

Saborski zastupnik Snage Goran Aleksić napravio je rekapitulaciju do sad učinjenog zajedničkim naporima Udruge Franak i Snage.

UDRUGA FRANAK – AKTUALNOSTI, STARE I NOVE VIJESTI

Gdje smo u ovome trenutku, gdje su u ovome trenutku višegodišnje aktivnosti Udruge Franak putem produljene ruke u Saboru, ali i izvan Sabora?

1. Zakotrljao se prijedlog izmjena ZPK u vezi sa fiksnim kamatnim maržama u početnim iznosima, čekamo kalkulaciju HNB-a na temelju zakonskoga prijedloga, nakon toga očekujemo da uz dogovor s Ministarstvom financija krene ili ne krene rad zajedničke skupine HNB-HUB-MF-Udruga Franak na konačnom definiranju zakona. Ako toga ne bude, zakon će ići u saborsku hitnu proceduru na temelju prijedloga najmanje 15 zastupnika, MOST će to podržati.

2. Prijedlog izmjena ZPK tako da se glava IV.b primjenjuje retroaktivno na sve ugovore sa stranim zadrugama također je spreman, i to ćemo ili kroz Vladu ili kroz direktnu saborsku proceduru pokrenuti. HNB je jasno izrekao stav da ugovori ugovoreni sa stranim zadrugama u Hrvatskoj nisu smjeli biti ugovarani. I za točku 1. i za točku 2. ćemo znati do svibnja na čemu smo.

3. Izmjene Ovršnog zakona očekujemo uskoro na dnevnome redu, dao sam konkretne prijedloge koji su razrađeni unutar UF-a, nadam se da će barem nešto biti prihvaćeno, jer – valjda je to jasno – amandmani teško mogu proći, sve se mora riješiti prije saborske procedure.

4. Čekamo odluku Ustavnoga suda o konverziji CHF kredita, prema najavama predsjednika Usuda i to bi moglo biti riješeno uskoro.

5. Čekamo odluku DORH-a o kaznenim prijavama protiv bivšega i sadašnjeg guvernera HNB-a.

6. Čekamo odluku DORH-a o kaznenim prijavama protiv 8 banaka.

7. Čekamo odluku DORH-a o pokretanju postupka protiv nepoznatog počinitelja koji je sudovima dao naputak kako osloboditi banke od prekršajne odgovornosti.

8. Čekamo odluku Povjerenstva o sukobu interesa guvernera Vujčića.

9. Čekamo odluku HNB-a o pokretanju prekršajnih postupaka protiv banaka na temelju prijave UF-a koju je DORH proslijedio HNB-u na postupanje.

10. Aktivni smo u djelovanju na zakon kojim će se riješiti subvencioniranje prve nekretnine.

11. Aktivni smo u djelovanju na budući Zakon o stambenom potrošačkom kreditiranju.

12. Aktivno pomažemo oštećenicima tužiteljima u prekršajnim postupcima protiv banaka.

13. Naš zlatni odvjetnik suradnik pripremio je ustavnu tužbu koja je poslana Ustavnome sudu radi jedne oslobađajuće presude u prekršajnom postupku te je po istoj toj presudi podnijet i zahtjev za zaštitu zakonitosti DORH-u.

14. Održavaju se tribine širom Hrvatske, na kojoj se daju savjeti ljudima što mogu učiniti u vezi s nezakonitim poslovanjem banaka, koji su rizici, koje su dvojbe.

15. Čekamo novu reviziju Vrhovnoga suda u slučaju Franak i nadamo se promjeni odluke u našu korist, ako tako ne bude – ponovo ustavna tužba.

16. Prema statistici podignuto je dosad 2 500 tužbi za preplaćene kamate uz cca. 700 odustajanja, pa trenutno ima cca. 1800 aktivnih procesa.

17. Prema statistici trenutno se vodi cca. 750 prekršajnih postupaka protiv banaka.

18. Udruga Franak želi dobiti pravo na podizanje kolektivne tužbe, što se rješava odlukom Vlade RH na prijedlog Ministarstva gospodarstva. Mi smo ispunili sve uvjete, i imamo moralno i materijalno pravo na takvu odluku.

19. Ulazne naknade u Njemačkoj su proglašene nezakonitim, i banke tamo moraju vratiti dužnicima novac – nastojat ćemo da se taj princip primijeni i u Hrvatskoj. To je nova teška bitka.

20. Isto vrijedi i za naplaćene izlazne naknade, s tim da za izlazne naknade za prijevremenu otplatu kredita imamo i pravomoćnu presudu u Hrvatskoj.

21. Potrebno je redefinirati zastare. ne može zastarjeti nešto o čemu nismo imali saznanja da postoji. Nije isto ako mi je netko dužan novac, pa ha ja tužim nakon 10 godina, i ako je netko ugovorio nešto nezakonito, a to se može samo sudski utvrditi i prije toga nije postojala sudska praksa o tome – u takvome slučaju zastara bi trebala početi teći tek od prve pravomoćne presude po takvome pitanju. jako se malo odvjetnika slaže sa mnom u takvoj konstataciji, ali tako razmišljaju sudovi u Njemačkoj u vezi s ulaznim naknadama, pa nisu valjda Nijemci gluplji od nas…

Frustrirani smo činjenicom da euro i kunski dužnici i dalje hodaju svijetom neosviješteni i ostavljaju bankama milijarde kuna koje su od njih neosnovano naplatile nezakonitim povećanjima kamatnih stopa – to uistinu frustrira, ali mi smo dali sve od sebe. Ii dalje pokušavamo, na njima je da se osvijeste, ili da ostave bankama ogroman novac.

Frustrira i činjenica da nam se i dalje najviše javljaju ljudi koji su svoje kredite konvertirali, umjesto onih koji nisu – jer oni koji nisu konvertirali CHF kredite imaju najveću potrebu za našim savjetima… Hoće li svi oni zajedno sa euro i kunskim dužnicima ostaviti bankama silan novac?

Prema broju podignutih tužbi dosad, ja moram biti pesimist, a banke mogu trljati svoje ručice. Potpuno su ispravno postupale (gledam s njihovog stajališta) kada nisu prihvaćale nagodbe, jer očigledno se više isplati izgubiti koju tisuću tužbi, nego se nagoditi sa 100 000, a možda i 200 000 dužnika…

Eto – možda sam nešto i zaboravio, ali ima toga poprilično.

Tako izgledaju te ograničene one-issue stvari kojima se bavim zajedno s ekipom iz Udruge Franak.

Jako smo ograničeni. Jako smo one-issue. :-), napisao je Aleksić na fb-u.

Facebook Komentari