Zagreb: Prosvjed protiv gradnje plinske termoelektrane u Hrvacama i Centra za gospodarenje otpadom Lećevica

Ekološke udruge Splitsko-dalmatinske županije u Zagrebu su prosvjedovale protiv gradnje plinske termoelektrane u Hrvacama i Centra za gospodarenje otpadom Lećevica.

Na Trgu bana Jelačića okupile su se ekoudruge ali i neki umirovljeni hrvatski generali, javlja HRT.

Žele upozoriti javnost na projekte koji, kako tvrde, štete lokalnom stanovništvu, ali i svim građanima Hrvatske.

Prosvjednici su kazali da bi izgradnjom plinske termoelektrane na Peruči došlo do uništavanja flore i faune Peručkog jezera i rijeke Cetine. Poljoprivreda, posebno ona ekološka bila bi uništena, seoski turizam koji je na svom začetku, neslavno bi propao, a već prepolovljeno stanovništvo bi se dodatno osulo.

Postoje dokazi i da je krivotvorena dokumentacija u vezi s Centrom za gospodarenje otpadom na području Lećevice. Time je dovedena u pitanje zaštita pitkih voda i okoliša čitave Dalmacije te zdravlja i mogućnosti življenja ljudi, dodaju prosvjednici. Tvrde i da studije iz 2005. i 2016. za Lećevicu predviđaju zagađenje prirodnih podzemnih rezervoara i tokova Jadra i Krke i drugih izvorišta.

Organizator peticije protiv izgradnje plinske termoelektrane Željko Domazet rekao je da je tvrtka VIS VIVA dobila zadatak izgradnje termoelektrane na plin nakon šest godina tajnih priprema tog, kaže, zločinačkog projekta u sprezi sa lokalnim općinskim vlastima općine Hrvace. Domazet tvrdi da im ekocid uz pomoć lokalne i državne politike pokušavaju podvaliti tajni investitori.

Danas i ovdje poručujem: Nećete gospodo, nećete u mom dvorištu graditi tvornicu smrti, nećete nas i sve žitelje hrvatačkog kraja osuditi na život u strahu od kiselih kiša, kancerogenih spojeva, otrovnih voda, nećete sagraditi ‘tvornicu smrti’ termoelektranu na plin, rekao je Domazet.

Tvrdi i da je stranim investitorima važan samo profit, prljavi novac, prljavo zarađen na uništavanju zemlje, zraka i vode i da ih nije briga koliko će ljudi zbog toga smrtonosno oboljeti.

Prosvjed su podržali umirovljeni časnici HV-a Mili Lozančić i Željko Koroman te zastupnik i general Hrvatske vojske Željko Glasnović koji je poručio građanima da ne dozvole da vlada stvara plan energetske neovisnosti bez njihova sudjelovanja, jer se svako važno političko pitanje za hrvatski narod mora rješavati direktnom demokracijom, odnosno na referendumu. U Hrvatskoj, kazao je, postoji devet crnih točaka na Jadranskoj obali, a ironija je da Bolnica za plućne bolesti u Zagrebu ima azbest kao izolaciju, javlja HRT.

Facebook Komentari