Radnice tvornice Orljava su htjele vidjeti predsjednicu, ali ih je Uprava zatočila u pogonu

Piše: Dražen Prša

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kao što smo pisali, ovog je tjedna privremeno preselila svoj ured u Požegu. Tako je u četvrtak posjetila Kazneni zavod u Požegi, čijim je krugom obuhvaćen i pogon tvornice Orljava. Posjet predsjednice Orljavi nije bio u predviđenom planu posjete, no ipak je navratila.

Ono što se tada dogodilo zaista zaslužuje najoštriju osudu je po pričanju radnica, a prenose mediji, uprava tvornice odlučila prije dolaska predsjednice zaključati prednja i bočna vrata kako radnice ne bi kojim slučajem izašle van dok predsjednica tamo prolazi.

Iako su i bivši predsjednici posjećivali tu tvornicu, nikada se nije dogodilo nešto ovakvo, stoga čudi ovakav postupak koji je za svaku osudu.

Htjeli smo predsjednici reći da nam prekovremeni sati nisu plaćeni godinu i pol. Htjeli smo je upozoriti da smo tek sada dobili plaće za prosinac. Ali to su nam zabranili, priča radnica.

Radnice iz požeške Orljave pričaju da je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u četvrtak ujutro prolazila pored njihovih pogona koji se nalaze u sklopu kaznionice u Požegi, no nije ni znala da je radnice žele vidjeti, jer bi se sigurno sastala s njima, pričaju radnice.

Uvijek su dvoja vrata bila otvorena, no prije nego što će Kolinda doći, šefica nam je kazala da se vrata moraju zaključati i sve nas potjerala. Nije nam preostalo ništa drugo nego da predsjednicu gledamo sa kata kao da smo osuđenice. Da nas je slučajno i vidjela, mogla je pomisliti da u stvari izdržavamo kaznu, što i nije daleko od istine jer kako mi ovdje radimo i kako nas nagrađuju gore je od toga, kazala je jedna radnica.

Direktor tvornice Orljava Luka Balenović iznenađen je ovakvim izjavama radnica, te kaže da posjet tvornici nije bio predviđen, no kako je predsjednica dolazila u kaznionicu u vrijeme gableca, radnice koje puše su zamoljene da sjede i zapale cigarete na drugoj strani.

Ma nije bilo nikakve zabrane, to su laži, mi smo ih samo zamolili da u vrijeme gableca ne budu na toj strani pogona, kaže dir. Balenović.

Iz Ureda predsjednice poručili su da su iznenađeni ovom informacijom, te da je predsjednica znala za ovo, sigurno bi se javili, odnosno posjetila i razgovarala sa radnicama Orljave.

Direktor Orljave tvrdi: Sve je to laž, nismo zaključali radnice – Ja sam zaključala ta vrata zbog protokola, ostala vrata su ostala otvorena

Share This Article