14.6 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Dvadeset generala uči nastavnike kako djeci predavati o Domovinskom ratu: Predavanja su...

Dvadeset generala uči nastavnike kako djeci predavati o Domovinskom ratu: Predavanja su zapravo već počela

Piše: Dražen Prša

Članovi Hrvatskog generalskog zbora pokrenuli su Nacionalni program edukacije o Domovinskom ratu. Njihovi časnici, objavili su na stranicama Zbora, “educiraju zainteresirane nastavnike povijesti o Domovinskom ratu”.

Projekt je, stoji u priopćenju, dobio “organizacijsku, metodološku i evaluacijsku pomoć Agencije za odgoj i obrazovanja”. Štoviše, Agencija profesorima povijesti boduje i priznaje navedena predavanja u stručno usavršavanje, a sve zbog “stručnosti i visoke razine kvaliteta predavanja”, stoji na stranicama.

Među predavačima edukatorima je 20 časnika, od poznatijih tu su generali Pavao Miljavac, Josip Lucić, Davor Domazet Lošo te general bojnici Vladimir Šeks i Miroslav Tuđman. Potrebna financijska sredstva za ovaj projekt osigurana su na Javnom natječaju Promicanje vrijednosti Domovinskog rata, raspisanom od strane Ministarstva hrvatskih branitelja.

Nedavno je održan i sastanak vodstva Zbora s ministrom obrazovanja Pavom Barišićem te ravnateljicom Agencije za odgoj i obrazovanje Jadrankom Žarković-Pečenković.

Predsjednik Hrvatskoga generalskog zbora Pavao Miljavac predstavio je ministru Barišiću aktivnosti i projekte Hrvatskoga generalskog zbora. Sastanku su nazočili dopredsjenik Josip Čuletić, glavni tajnik Marinko Krešić, članovi upravnog i nadzornog odbora te ostali članovi HGZ-a.

Hrvatski generalski zbor održava predavanja za profesore i nastavnike povijesti o temama iz Domovinskoga rata. Sugovornici su obrazložili da postoji veliko zanimanje za organizirana predavanja. Ovim predavanjima direktni korisnici ovog Projekta dobivaju kompleksan uvid, sa strategijske razine, u najznačajnije aspekte stvaranja i razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske te u različite aspekte vojnih aktivnosti i operacija tijekom Domovinskog rata.

Do sada su obrađene četiri tematske cjeline i održano je 15 predavanja. Ova predavanja održavaju se u multimedijskoj dvorani Hrvatskog generalskog zbora. Predavanja je do sada pratilo i poslušalo oko 300 predmetnih profesora i nastavnika povijesti, koji su u završnom dijelu postavljali pitanja i iznosili svoje komentare na obrađene tematske cjeline.

Organizacijsku, metodološku i evaluacijsku pomoć u realizaciji ovog projekta Hrvatski generalski zbor dobio je od Agencije za odgoj i obrazovanje. S obzirom na stručnost i visoku razinu kvalitete predavanja Agencija boduje i priznaje predmetnim profesorima povijesti ova predavanja u stručno usavršavanje.

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković Pečenković izrazila je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom i aktivnim doprinosom Hrvatskoga generalskog zbora te je naglasila kako je vrijednost ovog projekta u autentičnosti prenošenja iskustava o Domovinskome ratu i tijeku stvaranja samostalne i suverene Hrvatske.

Potrebna financijska sredstva osigurana su na Javnom natječaju „Promicanje vrijednosti Domovinskog rata“ raspisanom od strane Ministarstva hrvatskih branitelja.

Ministar Barišić zaključno je izrazio spremnost Ministarstva znanosti i obrazovanja u potpori projektima koje provodi Hrvatski generalski zbor.

Predavanja su zapravo već počela. Do 22. veljače obrađene su četiri tematske cjeline i održano je 15 predavanja.

“Ovim predavanjima direktni korisnici ovog Projekta dobivaju kompleksan uvid, sa strategijske razine, u najznačajnije aspekte stvaranja i razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske te u različite aspekte vojnih aktivnosti i operacija tijekom Domovinskog rata,” pišu iz Zbora.

Predavanja, koja je već poslušalo i pratilo više stotina profesora i nastavnika povijesti, održavaju se u multimedijskoj dvorani Hrvatskog generalskog zbora te su planirana i u drugim županijama.

Najnovije

Još iz rubrike