U Makedoniji kompleksna situacija, Rusija je optužila Albaniju, NATO i EU za instaliranje proalbanske vlade

Nakon što je makedonski predsjednik Gjorge Ivanov odbio dati mandat za sastavljanje vlade čelniku oporbenog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoranu Zaevu, koji je parlamentarnu većinu složio dobivanjem potpore stranaka etničkih Albanaca, njegovu su odluku na ulicama Skoplja pozdravile tisuće Makedonaca, koji svako poslijepodne nekoliko sati prosvjeduju na ulicama glavnoga grada.

Predsjednik Gjorge Ivanov svoju je odluku objasnio time da “ne može dati mandat nekomu tko prijeti suverenitetu Makedonije”.

Odlukom da ne da mandat za formiranje nove vlade, što je dužan učiniti prema Ustavu Republike Makedonije, predsjednik Gjorge Ivanov izveo je državni udar. Ivanov gura Makedoniju u duboku krizu s nepredvidivim posljedicama za građane i državu, rekao je predsjednik Socijalnodemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev.

EU je kritizirala potez Ivanova koji se dogodio u vrijeme prosvjeda protiv te koalicije u Skopju i u većinski makedonskim gradovima. Zatražila sam od predsjednika da promijeni svoju odluku, rekla je visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini u Skoplju koje je posjetila u sklopu ranije dogovorene turneje po zapadnom Balkanu. Istaknula je da ustav zahtijeva od predsjednika da preda mandat za formiranje vlade onom kandidatu koji ima najveću podršku u parlamentu.

Rusija je optužila Albaniju, NATO i EU da u Makedoniji pokušavaju instalirati proalbansku vladu. Uz aktivnu suradnju dužnosnika EU-a i NATO-a, Makedoncima se nameće ‘albanska platforma’ stvorena u Tirani, u uredu (albanskog) premijera, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Moskva tvrdi da je to dio nastojanja Tirane da proširi svoj utjecaj u “široj regiji”, uključujući Crnu Goru, Srbiju, Makedoniju i Grčku, u sklopu plana stvaranja “Velike Albanije”. Rusija ne priznaje neovisnost većinski albanskog Kosova i snažno se protivi članstvu Crne Gore u NATO-u.

Facebook Komentari