Njemačka: Nekoliko desetaka tisuća dužnika je tužilo i banke su im morale vratiti ulazne naknade

Je li Hrvatska jedina država Europske unije u kojoj banke legalno naplaćuju čak 400 različitih naknada za korištenje računa? U svakom slučaju – na taj način banke godišnje zarade oko 4,6 milijardi kuna. Ovaj se podatak čuo danas u Saboru gdje se raspravljalo o Novom zakonu o tzv. prebacivanju računa za plaćanje i pristup osnovnom računu.

U HRT-ovoj emisiji “Hrvatska uživo” Goran Aleksić, saborski zastupnik “Snage”, rekao je da su njemu prije svega zanimljive ulazne naknade za obradu kredita i izlazne naknade za prijevremenu obradu kredita.

Te naknade, po mojim saznanjima, nisu dopuštene u eurozoni. Između ostalog, Vrhovni sud u Njemačkoj je za ulazne naknade, koje su se naplaćivale prije, presudio da se ne smiju naplaćivati. Nekoliko desetaka tisuća dužnika, koji su podigli tužbe, dobili su ih i banke su im morale vratiti ulazne naknade. Ta obrada kredita banku ne košta ništa specijalno. Ona ima svoje ljude koji rade svoje poslove, koji su za to plaćeni i obrada kredita nije neki poseban posao. To je kao nekakva kamata koja ustvari nije ugovorena kao kamata.

Nitko bankama zakonom ne ograničava njihovu mogućnost za naplatu naknada, za naplatu kamatnih stopa. To je zakonom moguće ograničiti, dodao je Aleksić.

Facebook Komentari