Kakva je situacija s pobačajem u Hrvatskoj? Evo podataka, Hrvatska ima jednu od najnižih stopa

Pobačaj je u zadnje vrijeme postao jedna od top tema u zemlji, a evo koliko se pobačaja napravi u Hrvatskoj.

U 2015. obavljena su 3002 legalna pobačaja, za razliku od 2000. kad ih je zabilježeno 7.534. Na 100 porođaja 2015. zabilježeno je 8 namjernih pobačaja, za razliku od 17 u 2000. godini. Više od 40 posto žena koje su u 2015. zatražile pobačaj bilo je u braku, njih 42 posto, piše Dnevnik.hr.

Pobačaj najčešće traže žene koje nisu rodile, njih 31%, a zatim one koje već imaju dvoje djece, njih 29,5%.

Tijekom 2015. godine zabilježen je 81 legalno induciran pobačaj u maloljetnica. U mladih djevojaka do 20 godina – zabilježeno ih je 145.

Hrvatska, prema tome, pripada skupini zemalja s najnižom stopom namjernih pobačaja u djevojaka ispod 20 godina života.

Kakvo je stanje u ostatku Europske unije?

Prekid trudnoće dopušten je, uz veća ili manja ograničenja, u gotovo svim državama Europske unije. Većina europskih zemalja dopušta prekid trudnoće na zahtjev ili iz zdravstvenih i socio-ekonomskih razloga. Na Malti i u Andori, pobačaj je zabranjen.

U Irskoj je prekid trudnoće dopušten isključivo ako je u pitanju ugroženost ženina života, dok je u Poljskoj dopušten kada postoji opasnost za život i zdravlje žene ili deformacija fetusa.

Europske države u kojima je prekid trudnoće na zahtjev dopušten, reguliraju razdoblje u kojem se on mora obaviti.

U Portugalu se može tražiti do 10-tog tjedna trudnoće, u Španjolskoj do 14-tog, Francuskoj i Slovačkoj do 12-tog, u Švedskoj do 18-tog tjedna.

Države koje dopuštaju prekid trudnoće na zahtjev, ali ga vezuju uz određene, zdravstvene i socio-ekonomske razloge, također ga vezuju uz određeni stupanj trudnoće. U Norveškoj i Ujedinjenom Kraljevstvu prekid trudnoće može se obaviti do 24. tjedna trudnoće, a u Italiji do 12. tjedna, piše Dnevnik.hr.

Facebook Komentari