1.6 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Udruga poslodavaca u zdravstvu o Zakonu javne nabave, prednosti i izazovi za...

Udruga poslodavaca u zdravstvu o Zakonu javne nabave, prednosti i izazovi za zdravstveni sustav

Piše: Dražen Prša

Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske organizirala je u hotelu Antunović u Zagrebu savjetovanje na temu „Zakon o javnoj nabavi za dionike zdravstvenog sustava koji su uključeni u proces javne nabave roba i usluga“.

Savjetovanje je organizirano s ciljem ujednačavanja prakse provođenja natječaja kako bi se, primjenom usvojenog Zakona, natječaji provodili ujednačeno i bez pogrešaka zbog nedovoljnog iskustva provoditelja, uvažavajući najveću novinu Zakona- ekonomski najpovoljnija ponuda

Na savjetovanju o Zakonu o javnoj nabavi, koje je organizirala Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, predstavljen je Zakon o javnoj nabavi, objavljen u Narodnim novinama 120/16, prema kojemu ustanove zdravstvenog sustava provode natječaje za nabavu roba i usluga.

Na savjetovanju je sudjelovalo je više od 300 predstavnika zdravstvenih ustanova, zdravstvene administracije te poslovnog partnera poslovnog sustava.

mr. Dražen Jurković, dr.med.- direktor Udruge
mr. Dražen Jurković, dr.med.- direktor Udruge

Jedinstveni zaključak skupa jest da odrednice novog Zakona o javnoj nabavi predstavljaju značajan napredak u procesu definiranja kvalitete u zdravstvenoj zaštiti.

Predstavnici svih relevantnih stručnih institucija u zdravstvenom sustavu naglasili su specifičnosti provedbe nabavnih postupaka u segmentu zdravstva te nužnost multidisciplinarnosti u pristupu.

Na savjetovanju je istaknuto kako je predstojeći proces definiranja kvalitativnih parametara u definiranju ekonomski najpovoljnije ponude, iznimno složen proces koji će, za razliku od dosadašnjih kriterija najniže cijene, realno definirati vrijednost za raspoloživi financijski okvir sustava.

Liječnička struka neizostavan je čimbenik u definiranju načina provođenja procesa nabave obzirom da postojeća zakonska regulativa RH kroz Zakon o liječništvu definira liječnika kao autonomnog donositelja odluke o određivanju terapije, kazano je između ostalog na savjetovanju.

Najnovije

Još iz rubrike