Povjerenstvo za sukob interesa treba se držati zakona. Nitko u ovoj državi ne smije biti veliki brat

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović komentirala je navode kako je njezin put u SAD proglašen državnom tajnom. Kazala je kako sam put nije tajna već da je putni nalog prolašen klasificiranom dokumentom.

”Nije put proglašen državnom tajnom. Riječ je o zahtjevu za dostavljanjem putnog naloga. Službe su odlučile da su to klasificirani dokumenti, u to se neću miješati.

Put samo po sebi nije tajna, pa mi smo ga objavili prije nego što smo otišli. Najavili smo i koja je svrha. On je održan između dvije administracije i u mnogim elementima nije se moglo javno raspravljati, no kroz skorije vrijeme vidjet će se rezultati tih razgovora na polju ne samo međusobnih odnosa Hrvatske i SAD-a već i nekih ključnih elemenata koji brinu nas na jugoistoku Europe”, izjavila je Kolinda Grabar-Kitarović u Požeško-slavonskoj županiji u koju je privremeno preselila ured ovog tjedna.

Putovanje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u SAD od 1. do 7. siječnja do sada je već izazvalo brojne rasprave i negodovanja, a SOA istražuje kako je procurila tajna diplomatska bilješka o predsjedničinim sastancima u SAD-u, piše Dnevnik.hr.

Predsjednica je komentirala i to što je Fakultet političkih znanosti, na kojem je upisala doktorski studij, odbio dati podatke Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa o tome kada i koliko ona dolazi na predavanja. Grabar-Kitarović kazala je kako je zbog postupka Povjerenstva jako zabrinuta.

“To je privatni studij koji ja sama plaćam. Moram reći da sam se jako zabrinula kad sam čula da su se raspitivali na fakultetu. Naravno, ako postoji osnovana sumnja da netko drugi plaća studij, onda je to druga stvar. Ali da se netko raspituje da li ja pohađam predavanja, što radim, kakve ocjene dobivam…Ja imam pravo na privatnost kao i svatko drugi u Hrvatskoj i drago mi je da se fakultet tako postavio. To je stvar između fakulteta i mene – ako ne dolazim na fakultet, ako ne polažem ispite, neću dobiti svoj doktorat… Znate što? Povjerenstvo za sukob interesa treba se držati zakona o sprječavanju sukoba interesa. Nitko u ovoj državi ne smije biti veliki brat”, kazala je Grabar-Kitarović.

Facebook Komentari