13 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Plenković objasnio što će raditi novoosnovano Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine...

Plenković objasnio što će raditi novoosnovano Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima

Osim o odluci o osnivanju Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, kolokvijalno nazvanim Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću, Vlada će raspravljati i o izmjenama Zakona o udrugama.

Premijer Andrej Plenković uvodno je na sjednici Vlade kazao da je Vlada onemogućila poskupljenje plina i da treba dodatno proučiti elemente određivanja cijene plina. Pohvalio je i devet mjera za poticanje zapošljavanje, stalne sezonce, očuvanje radnih mjesta te stručno osposobljavanje mladih, čime se, navodi, potiče zaposlenost pogotovo mladih i osoba s invaliditetom.

Naveo je i da je s ministricom kulture Ninom Obuljen razgovarao s predstavnicima producenata i filmskih djelatnika, o podršci audiovizulanoj djelatnosti uz raščišćavanje situacije u Hrvatskom audiovizualnom centru. Naveo je da očekuje da filmska djelatnost daje svoj doprinos kulturi.

Komentirajući “Bijelu knjigu o budućnosti Europe: razmišljanja i scenariji za EU27 do 2025.”, koju je predstavio predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, Plenković je označio tri ključno važna područja djelovanja: treba osnažiti demokratski legitimitet institucija i spriječiti demagogiju i populizam, ostvariti osjetnu korist za građane te imati globalnu ulogu. To su stajališta koja će formulirati Vlada uoči sastanka u Rimu, dodao je.

Suočavanje s prošlošću

“Ovo smo najavili prije nekoliko mjeseci, to je i dio našeg programa. Mnoga se europska društva suočavaju s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, pa i hrvatsko”, kazao je.

Praksa isticanja simbola nedemokratskih režima nije ujednačena i regulirana, kao ni sudska praksa.

“Vladi će prenijeti prijedlog za očuvanje sjećanja, znanstveno istraživanje, dokumentiranje, politiku imenovanja ulica i trgova, pmogućavanje pristupa javnosti podacima, distribuciju znanja te način obrazovanja djece i mladih u vezi s kršenjima ljudskih prava i temeljnih sloboda za vrijeme vlasti nedemokratskih režima.”, kazao je Plenković, dodajući da će u radu Vijeća sudjelovati i politolozi i povjesničari i drugi stručnjaci te institucije poput Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te im se zahvalio.

“Polazišna točka je jasan otklon od svakog totalitarizma. Osudili smo ekstremizam, sramotne plakate usmjerene protiv srpske manjine, sramotno postrojavanje stranačke vojske”, kazao je. Bit je nadilaženje društvenih podjela, kako bi se Vlada i društvo mogli koncentrirati na važne teme, dodao je.

Zadatak Vijeća je izrada sveobuhvatnih preporuka usmjerenih na suočavanje s prošlošću te preporuka pravnog reguliranja
uporabe i isticanja obilježja, znamenja i simbola nedemokratskih režima, a ono će Vladi isporučiti te dokumente 1. ožujka iduće godine.

VEM i udruge

Bit će riječi i o poništenju Javnog poziva za predlaganje kandidata za člana Vijeća za elektroničke medije te ponovnoj objavi Javnog poziva za predlaganje kandidata za tri člana Vijeća za elektroničke medije.

Na dnevnom redu je i prijedlog uredbe o kriterijima za provedbu postupaka odabira i imenovanja kandidata za predsjednike i članove uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku.

Tu su i prijedlozi odluka o osnivanju pregovaračkih timova Vlade te pokretanju postupka pregovora o sklapanju kolektivnih ugovora za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama, u znanosti i visokom obrazovanju, u osnovnoškolskim ustanovama, djelatnosti socijalne skrbi te za sklapanje granskog kolektivnog ugovora za zaposlenike u ustanovama kulture koje se financiraju iz državnog proračuna.

Najnovije

Još iz rubrike