Orepić najavio reorganizaciju MUP-a i ukidanje 400 rukovodećih mjesta, bit će i teritorijalna reorganizacija

Ministarstvo unutarnjih poslova odustaje od najavljene teritorijalne reorganizacije. Predstavljena prije gotovo godinu dana – predviđala je spajanje postojećih 20 policijskih uprava u pet velikih.

Plan je bio da više policajaca bude na terenu, što bi poboljšalo subjektivni osjećaj sigurnosti i smanjilo broj kaznenih djela. Ili, kako je ministar Orepić tada tvrdio – da sustav koji “ima preveliku glavu i pretanke noge” postane bolji i operativniji.

Odluka o odustajanju od teritorijalnog preustroja prošloga je tjedna priopćena načelnicima policijskih uprava, a zatim i predstavnicima reprezentativnih sindikata koji djeluju u MUP-u.

Gostovanje u Dnevniku ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić počeo je pitanjem: Zar vam ja ličim na nekoga tko odustaje? Odustajanje je potpuno kriva riječ i nije točna. Reorganizacija ide dalje i to u funkcionalnom i teritorijalnom smjeru. Policija će biti puno funkcionalnija nego što je sad. Iz postojećeg sustava dobit ćemo 1500 ljudi više za obavljanje osnovnih zadaća policije, 80 ustrojbenih struktura manje, 400 zapovijednih dužnosti manje… cilj je postići prilagodbu policije prostoru u kojem djeluje, rekao je ministar.

Ne ostajemo na sadašnjem teritorijalnom sustavu, a kako će ići prilagodba odlučit će stručnjaci. Da li će se nešto zvati uprava ili nekako drugačije nije bitno. Iznimno je važno da se do ove reorganizacije došlo razgovorima sa strukom i ona će imati zadnju riječ, naglasio je ministar.

Rekao je kako će interventno reorganizirati kriminalističku policiju i upravu za posebne poslove sigurnosti kao i međunarodne poslove. U drugoj fazi sve ostalo. Težit ćemo da 1. siječnja 2018. svaki djelatnik Ministarstva unutarnjih poslova dobije novi ugovor. Istaknuo je kako neće biti političkih smjena i neće biti viškova, ali će biti 400 rukovodećih mjesta manje.

Facebook Komentari