Krstičević primio mađarskog kolegu Simicskog: Mađarska neće podizati ogradu prema Hrvatskoj

Piše: Dražen Prša

Potpredsjednik Vlada Republike Hrvatske i ministar obrane RH Damir Krstičević sa suradnicima primio je danas, u četvrtak, 2. ožujka 2017., u Ministarstvu obrane RH, izaslanstvo Ministarstva obrane Mađarske, predvođeno ministrom Istvanom Simicskom.

Na sastanku su potvrđeni kontinuirano dobri odnosi i dobra bilateralna suradnja dviju zemalja. Takvim dobrim odnosima dodatno doprinosi i zajedničko članstvo u NATO-u i EU, unutar kojih Hrvatska i Mađarska djeluju i koordiniraju svoje politike.

U tom kontekstu, riječi je bilo o područjima suradnje pripadnika hrvatskih i mađarskih oružanih snaga, od zajedničke obuke, sudjelovanja u međunarodnim vojnim vježbama, suradnje snaga za specijalno djelovanje, te suradnje u okviru regionalnih inicijativa, pri čemu je istaknuta suradnja u okviru Srednjeeuropske obrambene inicijative, regionalnog foruma za zajedničku izgradnju i jačanje obrambenih sposobnosti.

Na sastanku se također razgovaralo i o mađarskim iskustvima nabave borbenih zrakoplova, a s obzirom da Hrvatsku do kraja godine očekuje donošenje strateške odluke o mogućnosti zadržavanja borbenog zrakoplovstva, ministar Krstičević zahvalio je mađarskom kolegi na podijeljenim iskustvima te rekao kako će se u tom području, kao i s ostalim zemljama koje imaju ta iskustva, nastaviti razgovori i na stručnoj razini.

U kontekstu novih sigurnosnih izazova i sigurnosne situacije u jugoistočnoj Europi, dvije strane zaključile su da aktualni izazovi zahtijevaju i veću pozornost NATO-a i EU-a.

Ministar Krstičević rekao je kako je Hrvatska, kao NATO i EU članica, potpuno svjesna svoje odgovornosti za sigurnost jugoistočne Europe te dodao kako Hrvatska i Mađarska imaju značajnu stabilizirajuću ulogu na tom području, ne samo kao NATO i EU članice, nego i kroz svoj utjecaj u okviru regionalnih inicijativa.

“Sigurnost naših država i građana dodatni su poticaj za daljnje jačanje dobrih bilateralnih odnosa, jer nijedna država nije u stanju samostalno se nositi s kompleksnim izazovima kao što je migrantska kriza ili rastući radikalizam u širem okruženju povezan s krizom na Bliskom Istoku” zaključio je ministar Krstičević.

Mađarski ministar Istvan Simicsko istaknuo je kako su Hrvatska i Mađarska susjedne prijateljske države koje veže zajednička povijest, a naši odnosi se temelje na zajedničkim vrijednostima.

“Izazovi današnjice jačaju potrebu za suradnjom, dijelimo i zajednička mišljenja oko ugroza koje prijete Europi, od migrantske krize i radikalizma. I Mađarska i Hrvatska razvijaju svoje oružane snage, i podržavam daljnje dogovore oko razvoja obrambenih sposobnosti i zajedničkih aktivnosti”, rekao je ministar Simicsko.

Najavio je završetak izgradnje ograde prema Srbiji za tri mjeseca, dok istu ogradu prema Hrvatskoj Mađarska neće podizati.

Facebook Komentari