Anka Mrak Taritaš komentirala je rezultate ankete koja joj predviđa tijesnu pobjedu nad Milanom Bandićem

FOTO: Dnevnik.hr

Kandidatkinja HNS-a za gradonačelnicu Zagreba na predstojećim lokalnim izborima, Anka Mrak Taritaš komentirala je rezultate ankete koja joj predviđa tijesnu pobjedu nad Milanom Bandićem

”Ankete su bitne radi trendova, da vidite što se događa i kako se pozicionirate u odnosu na biračko tijelo. Mene to veseli, ali do izbora je još dva mjeseca, puno, puno posla, energije i rada će trebati da to tako i bude”, rekla je Mrak Taritaš.

Prihvatljiva joj je opcija izlaska na izbore uz potporu SDP-a, ali i bez nje.

”Moramo sjesti za stol. Stvorili smo pregovarački tim. Moj tim ima mandat za pregovore. Kad u SDP-u budu spremni sjest ćemo i dogovorit se”, rekla je.

”Očekujem da to ide mirno i redom, sve mi je prihvatljivo. Prvo i osnovno timovi moraju dogovoriti projekte i programe. Ako idemo zajedno moramo znati kako idemo i što želimo raditi ako nam se ukaže prilika sljedeće četiri godine”, kazala je Mrak Taritaš.

Anketa koju je naručio HNS

Ako bi Milan Bandić u Zagrebu osvojio najviše glasova birača u prvom krugu, to bi mu bilo nedovoljno za direknu pobjedu. U drugi krug s njim ulazi Anka Mrak Taritaš (HNS), tijesno ga pobjeđuje i postaje nova čelnica Zagreba.

Rezultati su to ankete agencije Promocija plus koju su proveli na tisuću birača u Zagrebu od 21. do 24. veljače. Anketu je naručio HNS, pa u stranci imaju razloga za zadovoljstvo, pišu 24sata.

Politički oponenti obično ne vjeruju anketama koje su naručili njihovi takmaci. No u istoj anketi koju je HNS naručio u studenom, Milan Bandić je bio pobjednik izbora. Na drugome mjestu je bila nezavisna Sandra Švaljek, a tek na trećem Mrak Taritaš.

Posljednja anketa je provedena prije nego što je SDP konačno odlučio stati iza Mrak Taritaš. Po njoj, Švaljek je pala na treće mjesto s 24 posto podrške, a Mrak Taritaš izbila na drugo mjesto i u borbu za drugi krug. HNS je zadovoljan jer je njihova kandidatkinja porasla više od devet posto od studenog.

Teška bitka za Bandića
Anketa je provedena prije nego što je Švaljek predstavila svoj sedmeročlani stručni tim i kampanju u kojoj će isticati da je jedino ona nezavisna kandidatkinja koja može donijeti promjenu Zagrebu.

Bandić je još favorit u prvom krugu s 28 posto podrške, ali i u njegovu stožeru su svjesni da će ovo biti jedna od težih bitaka. U zadnjih osam godina je inače uvijek on bio pobjednik svih anketa za drugi krug.

U ovoj anketi, bez konačne odluke SDP-a da podrži Mrak Taritaš, testiran je kao njihov kandidat Mirando Mrsić, koji je završio na 5,4 posto podrške birača. Bruna Esih, koja još nije potvrdila kandidaturu, je na 5,1 posto. HDZ još nema kandidata, ali je testiran Andrija Mikulić, koji osvaja tek 3,7 posto. Identično ima i Ivan Pernar iz Živog zida.

U bitku za Zagreb jučer se uključio i Most koji će za gradonačelnika kandididirati Marka Sladoljeva. On je vjeroučitelj, saborski zastupnik Mosta i član onog dijela Bad Blue Boysa koji su se borili protiv Zdravka Mamića. On uopće nije testiran ovom anketom, pišu 24sata.

Facebook Komentari