18.9 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Pred bolnicama se okupljaju molitelji inicijative 40 dana za život, evo što...

Pred bolnicama se okupljaju molitelji inicijative 40 dana za život, evo što namjeravaju i što mole

Početak Korizme pred bolnice po Hrvatskoj je vratio molitelje protiv abortusa, pred splitskom bolnicom, u Šibeniku…a dežurat će i noću.

Nakana: Da iskoristimo ovih 40 dana za život kako bismo molili za Božje milosrđe i milost za sve one koji su uključeni u grijeh pobačaja.

Sveto pismo: »Trubite u trubu na Sionu! Sveti post naredite, oglasite zbor svečani, narod saberite, posvetite zbor. Saberite starce, sakupite djecu, čak i nejač na prsima. Neka ženik iziđe iz svadbene sobe, a nevjesta iz odaje. Između trijema i žrtvenika neka tuže svećenici, sluge Jahvine. Neka mole: ˝Smiluj se, Jahve, svojem narodu!˝« (Jl 2,15-17)

Razmatranje: Glavna je tema Joelove knjige dan Gospodnji. Sve je pokrenuto pred Jahvinim dolaskom: i priroda, i životinje i ljudi. Dan je Jahvin blizu; On je već tu. Nakon dana Jahvina uslijedit će izlijevanje Duha Božjega na svako stvorenje. Joel poziva narod na obraćenje, post i molitvu kao što su narod pozivali raniji proroci Izaija, Jeremija i Ezekiel, u koje se prorok ugledao. Poruku ranijih proroka obukao je u eshatološko ruho. Dapače, on je začetnik apokaliptičke književnosti. On govori o danu Gospodnjem koji je blizu i koji je pun mraka. Ono što je prorok Joel proricao i govorio, Božji je govor i nama danas koji živimo i vjerujemo da je moguć bolji svijet. I nas Božja riječ poziva da dignemo „uzbunu na svetoj gori“ protiv onih koji na bilo koji način uništavaju one najmanje koji se sami ne mogu i ne znaju braniti. Poslušamo li riječi proroka Joela, iskorijenimo li iz svoje sredine čedomorstvo, koje neminovno prati dan mraka i tmine, vratimo li se Bogu svome svim srcem, svom dušom u opredjeljenju za novi život, za obitelj, za Božje kraljevstvo u nama i među nama, onda se ne trebamo ničega bojati, jer Gospodin je s nama, Bog naš, silni Spasitelj! Stoga nam ne preostaje drugo, nego moliti žarko da nam se Bog smiluje.

Molitva: Gospodine Isuse, ti vjerno posvećuješ i svojom Prisutnošću ispunjaš Crkvu i povijest čovječanstva; ti nas u divnom sakramentu svoga tijela i krvi činiš dionicima svoga božanskog života i daješ predokus radosti vječnog života; klanjamo Ti se i blagoslivljamo Te. Klečeći pred Tobom, izvorom i ljubiteljem života stvarno prisutnim i živim među nama, molimo Te. Osposobi nas za poštivanje svakog ljudskog života koji se rađa, daj da u plodu majčinskog krila možemo vidjeti divno Stvoriteljevo djelo i raspoloži nam srca za velikodušno prihvaćanje svakog djeteta koje se pojavljuje u životu. Blagoslovi naše obitelji, posveti bračno zajedništvo, učini plodnom njegovu ljubav. Prati svjetlom svoga Duha djelovanje zakonodavnih skupština, kako bi narodi i države prepoznali i poštivali svetost života, svakog ljudskog života. Upravljaj radom znanstvenika i liječnika, da napredak doprinese cjelovitom dobru osoba i da nitko ne trpi pritiske i nepravdu. Daruj stvaralačku ljubav upraviteljima i gospodarstvenicima, da znaju prozreti i promicati potrebne uvjete kako bi mlade obitelji mogle spremno prihvatiti rađanje nove djece. Utješi supružnike koji trpe zbog toga što ne mogu imati djece, i prati ih svojom dobrotom. Odgoji nas sve da se brinemo za siromašnu i napuštenu djecu, da uzmognu iskusiti toplinu Tvoje ljubavi, utjehu Tvoga božanskog srca. S Marijom Tvojom Majkom, velikom vjernicom, u čijem si krilu uzeo našu ljudsku narav, molimo od Tebe, jedinog našeg istinskog Dobra i Spasitelja, snagu ljubavi da služimo životu, u iščekivanju da zauvijek živimo u Tebi, u zajedništvu blaženog Trojstva. Amen. (papa emeritus Benedikt XVI.)

‘Bdijenje pred bolnicom u Vukovaru će se održavati od 1.3. do 9.4.2017. svakoga dana od 6 do 18 sati, a petkom (noćna straža) od 18 do 6 sati’.

Najnovije

Još iz rubrike