Nepoznate činjenice za izložbu u muzeju: Imate li nešto zanimljivo iz povijesti kvartova Trešnjevka ili Trnje, javite se!

Imate li nešto zanimljivo iz povijesti kvartova Trešnjevka ili Trnje, o kojima se izložba priprema u Muzeju grada Zagreba, javite se!

Nepoznate činjenice iz povijesti Trešnjevke zapisuju ne bi li ih sačuvali od zaborava.

Nekoliko pojedinaca (predvođeni jednim od najpoznatijih blogera o Zagrebu) povijest svog kvarta počelo je mijenjati tek jednom šetnjom. Sve je krenulo iz ljubavi prema dijelu grada u kojem žive. A danas je “Mapiranje Trešnjevke” postalo prilično ozbiljna organizacija. Ne samo da organiziraju edukativne šetnje te istražuju priče, mitove i lokalni identitet četvrti i to zapisuju na blogu, već ekipa iz “Mapiranja” sada to čini kako bi poduprla veliku izložbu koja se priprema za jesen u Muzeju grada Zagreba. Izložbu i istraživanje o ta dva kvarta inicirao je Muzej grada Zagreba. A za tu je potrebu osnovan još jedan “ogranak”.

S obzirom na to da će izložba tematizirati i povijest Trnja, sada postoji i grupica ljudi organizirana oko “Mapiranja Trnja”.

Evo nekih zanimljivih detalja vezanih uz Trešnjevku. Jeste li znali, primjerice, da je na Savskoj cesti 60 od 1877. do 1960. djelovala ženska kaznionica? Ili da na Trešnjevci još uvijek postoje kuće sa žutim znakom “x”, kojima su se označavale kuće pogodne za stanovanje nakon velike poplave 1964. godine? Sjetili su se u svojim šetnjama i gostionice Dva potoka u blizini današnje crkve Sv. Mati Slobode, koja je bila popularno okupljalište 1930-ih Jarunsku cestu…

Priča o kaznionici na Savskoj i popularnoj gostionici na Jarunu samo je dio onoga što ćemo možda vidjeti na jesen u Muzeju grada Zagreba, čiji kustosi pripremaju niz aktivnosti kako bi prikupili što više građe.

Svi koji misle da imaju ekskluzivu, javite se Muzeju grada Zagreba ili jednom od “Mapiranja”, piše Večernji list.

Facebook Komentari