Neću dopustiti da se istina izvrće, da se blati i omaložava Domovinski rat niti da se u njega uvlače metastaze iz 2. svjetskog rata

Piše: Dražen Prša

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović od jučer boravi u Požeštini. U Pakracu, gdje je obilježena 26. godišnjica početka Domovinskog rata na tom području, predsjednica je sudjelovala u “Mimohodu pobjednika”. Položila je vijenac na groblju kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima, javlja HRT.

“Neću dopustiti da se istina izvrće, da se blati i omaložava Domovinski rat niti da se u njega uvlače metastaze iz 2. svjetskog rata. Da se ustaški režim i antifašistički pokret koriste za sijanje nesloge. Treba li podsjećati da su i u tom ratu četnici počinili jezive zločine nad našim narodom. O tom razdoblju naše povijesti o uzrocima te tragedije o svim žrtvama i stradanjima treba utvrditi punu istinu, ali u slobodnoj i neovisnoj državi nisu nam potrebne podjele koje su nas skupo stajale”, poručila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović obraćajući se okupljenim braniteljima i građanima u Pakracu.

Domovinski rat, kazala je, temelji se na četiri činjenice.

Prva je da je Hrvatska bila žrtva unutrašnje i vanjske agresije s pozicija velikosrpskog imperijalizma kojem je u to vrijeme punu potporu pružao jugoslavenski unitarizam.

Druga činjenica je da smo obranili i oslobodili svoju zemlju u časnom i pravednom oslobodilačkom ratu koji je temelj suvremene Hrvatske, kazala je Predsjednica.

Treća činjenica, kazala je, “pobijedili smo zahvaljujući zajedništvu i pomirbi pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, ali su u toj pobjedi sudjelovali i domoljubi i pripadnici svih nacionalnih manjina i nemali broj Srba”.

Četvrta činjenica je “da nismo tražili ni uzeli ni pedlja tuđe zemlje, a za svoju slobodu podnijeli smo velike žrtve”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović istaknuvši kako se širom Hrvatske nalaze velika stratišta i mjesta stradanja hrvatskog naroda.

“Neću stoga dopustiti da se istina izvrće, da se blati i omalovažava Domovinski rat niti da se u njega uvlače metastaze iz 2. svjetskog rata; da se ustaški režim i antifašistički pokret koriste za sijanje nesloge.

Treba li podsjećati da su i u tom ratu četnici počinili jezive zločine nad našim narodom. O tom razdoblju naše povijesti, o uzrocima te tragedije i o svim žrtvama i stradanjima treba utvrditi punu istinu, ali u slobodnoj i neovisnoj državi nisu nam potrebne podjele koje su nas skupo stajale”, poručila je Predsjednica Republike.

https://www.facebook.com/www.Demokracija.hr/videos/1755853114728063/

Dodala je kako se budućnost Hrvatske mora temeljiti na gospodarskoj i demografskoj obnovi. Na kraju svog govora je naglasila da se Slavoniji treba posvetiti znatno veća pozornost u gospodarskoj i svakoj drugoj obnovi.

Nakon Pakraca, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je i Lipik. U pratnji ministra branitelja Tome Medveda, predsjednica je obišla Dom veterana, a potom i Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Lipik. Bolnica je u agresiji na Hrvatsku u potpunosti uništena, a njena obnova stajala je 65 milijuna kuna, od čega su 30 posto vlastita sredstva. Ravnatelj bolnice Darko Kelemen je predsjednicu upoznao s radom ove institucije, u kojoj se po ugovoru s HZZO-om liječi 130 pacijenata, a već 11 godina posluju bez gubitaka. U bolnici raspolažu s fondom od 10 milijuna kuna, koji će tijekom ove godine biti uložen u daljnje poboljšanje kvalitete liječenja, kazao je Kelemen.

U Lipiku će predsjednica posjetiti i tvrtku Lipik Glas d.o.o. te Državnu ergelu Lipik.

Facebook Komentari