0.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Ministar financija Marić: Ne bih rekao da se gospodarski rast dogodio sam...

Ministar financija Marić: Ne bih rekao da se gospodarski rast dogodio sam od sebe, kao što neki govore

Hrvatski bruto domaći proizvod u posljednjem, lanjskom tromjesečju porastao je 3,4 posto. Rast iznad 3% posljednji je put zabilježen 2007. godine, rekao je jučer među ostalim Marko Krištof, ravnatelj Državnog zavoda za statistiku iznoseći procjene.

U emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” ministar financija Zdravko Marić kazao je kako ne bi rekao da se gospodarski rast dogodio sam od sebe, kao što neki govore. To je gospodarski rast prije svega rezultat poslovanja naših gospodarstvenika i našeg gospodarstva, realnog sektora u cjelini. Ako gledamo s proizvodne strane – u četvrtom tromjesečju bilo je dobrih rezultata, posebno u segmentu industrijske proizvodnje, zamjetan je oporavak u građevini, a i trgovina na malo također se oporavlja. Sve one kategorije s proizvodne strane koje su izuzetno važne, ne samo da se oporavljaju nego bilježe znatne stope rasta.

Ovaj gospodarski rast je dobar uvod u 2017. godinu. Ovo je konačni pečat na uspješnu i kvalitetnu 2016. godinu gdje smo uspjeli okrenuti negativne trendove, kako u gospodarstvu tako i u javnim financijama, kazao je Marić.

Davor Majetić, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca, rekao je da je u vrijeme krize bilo teško. Puno je tvrtki nestalo. Neki su i otpuštali ljude. To je bila reakcija poduzetnika na krizu i mi smo se morali početi dramatično mijenjati. Šest-sedam godina bilo je potrebno da se promijenimo, da počnemo ponovno biti konkurentniji i ponovno izvoziti, stvarati novu vrijednost i privlačiti investicije.

Istaknuo je da je aktualna vlada donijela optimizam i vjeru. Naglasio je da poslodavci tek očekuju pravu pomoć države. Očekujemo i veći rast zbog porezne reforme. Kad bismo dodali javnu upravu, upravljanje državnom imovinom, dio parafiskalnih nameta, možete i misliti koliko bi taj rast bio bolji i koliko bi bilo komfornije raditi sve promjene, rekao je Majetić.

Krešimir Sever iz Nezavisnih sindikata želio je istaknuti da poduzetnici ne bi imali tih rezultata da nije bilo radnika koji su ih svojim radom stvorili. To je spoj jednih i drugih – svakako. No ono što treba napomenuti i ponoviti da su radnici i građani na svojim leđima podnijeli golem teret krize tijekom svih minulih godina. Upravo niže cijene goriva, povoljne cijene energenata, stvarale su poziciju da su se otvarali prostori od toliko sredstava koliko građani imaju da ih mogu prenamijeniti za neku drugu potrošnju. Reforma sustava poreza na dohodak koju je radila Milanovićeva vlada, pa i ova reforma, nisu stvorile neki prostor onima s najnižim primanjima niti onima sa srednjim primanjima. Čak je i Europska komisija u zadnjem izvješću primijetila da su posljednje porezne reforme u sustavu poreza na dohodak povećale dohodovnu razliku, izjavio je Sever.

Najnovije

Još iz rubrike