Karlovac: Zelenilo – od gubitaša do uzorne i uspješne tvrtke

Piše: Dražen Prša

U jedanaest godina karlovačka tvrtka Zelenilo od gubitaša postala je uzoran i uspješan kolektiv s niz projekata i ulaganja, te dobiti na kraju godine.

To je istaknuto na konferenciji za novinare, koja je održana u uredu direktora Stjepana Turkovića. Na pressici je bilo riječi o poslovanju tvrtke u posljednjih jedanaest godina, od kako je na čelu tvrtke direktor Turković, te o rezultatima u prošloj i planovima za ovu godinu, piše karlovački.hr.

Turković je istaknuo da je bilo vrlo teško krenuti 2005. godine, jer je tvrtka bila u vrlo lošem stanju.

Ja sam zadovoljan postignutim rezultatima u mojih jedanaest godina u tvrtki Zelenilo, ponosan sam na sve djelatnike tvrtke i na sebe, jer smo odradili jedan veliki posao.

No, nije bilo lako, nije bilo lako sa 134 djelatnika doći na 110, nije bilo lako otvoriti tri nove djelatnosti, raditi ih na izuzetno visokoj kvaliteti, nije bilo lako podignuti produktivnost radnika za 50 posto, odnosno povećati prihod po radniku sa 110 tisuća kuna na 170 tisuća kuna.

Sve je to produkt velikog zalaganja, ne samo mene kao direktora, nego svih djelatnika. Mogu pohvaliti sve zaposlenike Zelenila, da zaista posao koji odrađujemo dnevno, odrađujemo na jednoj visokoj razini. Građani Karlovca ne rijetko daju visoke komplimente za naš rad, rekao je direktor Turković.

Direktor Stjepan Turković posebno je istaknuo što mu je bio najveći izazov u proteklih jedanaest godina.

Najveći izazov mi je bio informatizacija pogrebne djelatnosti, uvođenje novog programa i izrada katastra groblja. Kada radite katastar on mora biti stopostotno precizan, trebalo je upisati 18.400 grobnih mjesta, upisati imena svih pokojnih i znati korisnike svih tih grobnih mjesta.

To je po meni bio najteži rad i najveći izazov u proteklom vremenu, kazao je Turković.

Tvrtka Zelenilo imala je u 2016. godini prihode u iznosu od 18 milijuna i 505 tisuća kuna, a rashodi su bili 17 milijuna i 796 tisuća kuna.

Ostvarena je dobit od 528 tisuća kuna. Konferenciji za novinare bio je prisutan gradonačelnik Damir Jelić, koji je izrazio zadovoljstvo onim što je ostvarila tvrtka Zelenilo.

Iz prezentacije direktora Turkovića mogli ste vidjeti ogroman pomak u tvrtki Zelenilo u ovo vrijeme naše odgovornosti, a to je jedanaest godina.

Od jednog gubitaša sa 134 radnika, došla je tvrtka na 110 zaposlenih i pozitivno djeluje. Produktivnost je povećana po radniku za 50 posto. Ono što je značajno, ne samo da je došlo do smanjenja broja radnika, nego su nova zapošljavanja bila vezana dobrim dijelom uz mlade ljude.

Tvrtka Zelenilo dobila je i tri nova posla, od kojih je vrlo značajan posao sadnja cvijeća kao vlastitog proizvoda, što sigurno značajno utječe na produktivnost, rekao je gradonačelnik Jelić.

Damir Jelić istaknuo je da je vidljiv ogroman pomak, a posebno je zadovoljan što se Zelenilo okrenulo proizvodnji i na tržištu stvara zavidne prihode.

Mene posebno veseli što uz naslonjenost na gradski proračun, tvrtka Zelenilo iznimno se otvorila tržištu, što nije bilo onih godina prije odgovornosti direktora Turkovića.

Mogu izraziti da je ovo stabilna tvrtka sa svojim razvojnim planovima, vi ste vidjeli i jedan veliki plan poslovne zgrade. Ali ste vidjeli i jednu mudrost dobrog kreditiranja preko HABOR-a i jednu odmjerenost kako se ulazi u projekt, koji ima praktično dvije faze sada, te treću koja je ostavljena za budućnost.

Mogu iskazati potpuno zadovoljstvo, a i i ova dobit koja vam je iskazana ona je nužna zbog akumulacije sredstava, jer se ide u jedan ovako značajan projekt, kojeg do sada Zelenilo nikad nije imalo, kazao je Jelić.

U tijeku je veliki projekt tvrtke Zelenilo, a to je izgradnja nove poslovne zgrade u Primorskoj ulici. Radovi su počeli 17. veljače, a rok za završetak je 300 dana.

U ovoj godini Zelenilo će odraditi niz projekata na karlovačkim grobljima, ali i na uređenju trgova i ulica. U suradnji s Ministarstvom kulture bit će uređena kapelica svih svetih na Rimokatoličkom groblju Dubovac.

Facebook Komentari