3.5 C
Zagreb
Naslovnica Sport Grmoja prozvao ministra Barišića i Janicu Kostelić zbog neprovođenja Zakona o sportu,...

Grmoja prozvao ministra Barišića i Janicu Kostelić zbog neprovođenja Zakona o sportu, spominjao suce, Mamića…

Mostov Nikola Grmoja u Saboru je novinarima komentirao zahtjev Mosta za odlaskom Davora Šukera i cijelog vodstva Hrvatskog nogometnog saveza, kao i koga smatra odgovornim za stanje u hrvatskom sportu.

Upitan ima li Most potporu HDZ-a kad je u pitanju zahtjev za odlaskom cjelokupnog vodstva Hrvatskog nogometnog saveza na čelu s Davorom Šukerom, Grmoja je kazao da to treba pitati HDZ.

“Naš stav je jasan, mi smo imali kroz proteklih pola godine nekoliko pressica u kojima smo pozvali gospodina Vrbanovića da da ostavku, a evo sada i gospodina Šukera i cjelokupno vodstvo HNS-a da se izuzmu i da se u biti više ne kandidiraju. Nepovjerenje u hrvatski nogomet i HNS-u je preveliko. Ne radi se tu o jednom penalu, kako neki kažu. Jedan penal i pogreška događaju se u svim nogometnim ligama na svijetu. Ovdje je pitanje općeg nepovjerenja u HNS, u činjenicu da se Zakon o sportu ne provodi. Ako taj zakon nije dobar, vidimo da je premijer jučer najavio nekakve izmjene. Prije bilo kakvih izmjena zakona, potrebno je provoditi postojeći zakon. Ako je nedefiniran u nekim stavkama, onda treba što hitnije uputiti u proceduru taj novi zakon. Mislim da imamo potporu i oporbe u tom slučaju, da je jedinstven stav svih u Hrvatskoj da je ovakva situacija neodrživa. Nemamo što čekati, nije vrijeme sad za kupovinu vremena do lokalnih izbora, nego do rješenja situacije u hrvatskom nogometu”, rekao je Grmoja.

“Ja sam svjestan toga da će se vodstvo HNS-a pozivati na to da se politika ne smije miješati u Hrvatski nogometni savez, da će se pozivati na UEFA-u, ali radi se o tome da hrvatski nogomet nikad nije bio na nižim granama, da nepovjerenje nije samo na jugu, nego je jedinstven i stav navijača Dinama oko situacije i u tom nogometnom klubu i u HNS-u. Vidjeli smo da su dresovi nakon utakmice vraćeni. To pokazuje da je navijačima dosta toga da jedan čovjek drma hrvatskim nogometom i da stvari treba promijeniti”, kazao je Grmoja.

Upitan za konkretna imena, tko je odgovoran za stanje u hrvatskom sportu, i neprovođenju Zakona o sportu, Grmoja je prozvao resornog ministra Pavu Barišića.
“Odgovoran je konkretno sada ministar Barišić i Janica Kostelić, koja je na čelu Ureda za sport. Znači, pošaljite inspekcije na teren, postupajmo u skladu sa zakonom i stvar je jasna. Nema tu s naše strane nikakvih opstrukcija niti je ovo pitanje predizborne kampanje, mi to cijelo vrijeme govorimo”, kazao je Grmoja.

“Ja mislim da su naši ljudi, prvenstveno gospodin Maro Kristić, kojem smo nedavno ovdje bilo je skidanje imuniteta baš zbog toga što je sređivao stanje u hrvatskom nogometu, baš zbog toga što je tada pokušavao rušiti ovu strukturu, pa je došlo do sukoba dolje u županijskom nogometnom savezu. Mislim da smo mi svojim djelima pokazali da nismo na strani tih političkih struktura, a oni koji su dio toga će se vrlo lako prepoznati i kojoj stranci pripadaju. Ja mislim da je tu i odgovornost te stranke da pozove te ljude, ako su njeni članovi, da odstupe ili da ih ispišu iz članstva HDZ-a”, rekao je Grmoja.

Ponovio je da Most u Vladi konstantno upozorava na neprovođenje Zakona o sportu. “Ako vi imate kakav prijedlog što napraviti, ja pozivam bilo koga da da i kaže konkretno što se može u ovom slučaju napraviti. Mi smo spremni ovoga trenutka podržati još rigorozniji Zakon o sportu, isto tako zahtijevamo da se zakon provodi. S naše strane nikakvih opstrukcija nema, dapače, mi smo vjetar u leđa promjenama u hrvatskom nogometu”, rekao je Grmoja.

“Kakva smo mi država da pozivamo nekoga da provodi zakon? Ako je nešto nejasno u samom zakonu i ako se HNS putem svog odvjetničkog tima vadi na to, onda krenimo svi ovdje zajedno mijenjati zakon, hitno, jer ovakvo stanje je neodrživo”, rekao je Grmoja.

Upitan što misli o vraćanju jamčevine od 14 milijuna kuna Zdravku Mamiću i njegovu mogućem povratku u Dinamo, Grmoja je rekao da ne gleda dobro na to. “Ne gledam dobro na to niti ja mogu o tome odlučivati niti imam bilo kakvog utjecaja na hrvatsko pravosuđe u tom smislu. Ono što je zanimljivo, pogledajte naslovnicu jednog našeg tjednika u kojem jedan sudac napada ministra pravosuđa. Taj sudac je viđan često na kavama sa Zdravkom Mamićem. Samo bih to komentirao”, rekao je Grmoja, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike