-2.1 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Danas je Pepelnica, prvi dan korizmenoga vremena koje traje 40 dana pred...

Danas je Pepelnica, prvi dan korizmenoga vremena koje traje 40 dana pred Uskrs

Pepelnica je prvi dan korizmenoga vremena koje traje 40 dana pred Uskrs, a s obzirom na to da pada uvijek u srijedu, otuda i naziv Čista srijeda.

Vjernici time zakoračuju u pokorničko vrijeme molitve, razmišljanja i posta kada nas Crkva poziva tražiti Božje milosrđe koje je posebno izraženo tijekom ovoga vremena. Na taj je dan, kao i na Veliki Petak, obavezan post i nemrs.

Pokornička djela nisu sama sebi svrhom. Post, primjerice, nije uveden iz medicinskih razloga ili kao dijeta kojom bismo u korizmi smršavili. Unutarnja spremnost na obraćenje i vršenje duhovnih i tjelesnih djela milosrđa, potvrđuju se i vanjskim znakom – pepeljenjem. Toga dana za vrijeme mise blagoslivlja se pepeo dobiven od maslinovih grančica ili grančica drugoga drveća koje su blagoslovljene prethodne godine na Cvjetnicu i njime se vjernici obilježavaju. Pepeo je simbol pokore, poniznosti i žrtve. Pepeljamo se radi obuzdavanja oholosti i podsjećanja na prolaznost života.

Pepeljenje se koristi od davnine. Kršćani s teškim grijesima, javno su izvršavali pokoru. Na Pepelnicu, biskup bi blagoslovio marame za kosu te ih posuo pepelom od grana palmi koje su pokornici nosili tijekom 40 dana. Dok su vjernici recitirali 7 pokorničkih psalama, oni bi bili istjerani iz crkve zbog svojih grijeha (kao i Adam iz Raja zbog neposluha) te ne bi ulazili u nj sve do Vel. četvrtka kada bi zaslužili pomirenje i sakramentalno odrješenje. Kasnije su svi kršćani, bez obzira jesu li su bili javni ili skriveni pokornici, dolazili primiti pepeo zbog pobožnosti.

Mada pepeo simbolizira pokoru i kajanje, on nas također podsjeća da je Bog velikodušan i milosrdan onima koji mu se obraćaju pokorna srca.

Najnovije

Još iz rubrike