Britanski novinar krenuo autobusom iz Rovinja na Plitvice: Tenk se raspadao, baš kao i grad u kojemu se nalazio

Britanski je Telegraph objavio tekst naslova “Hrvatska kakvu vam ne pokazuju u brošurama”, o drugoj strani medalje hrvatskog turizma, o kojemu turisti ne znaju nužno išta prije nego dođu u našu zemlju.

Josh Johns boravio je u Rovinju i napisao svoje dojmove. “Diveći se gradu, nitko ne bi mogao zamisliti strahote i razaranja koja je Hrvatska pretrpjela tijekom rata. Rovinj maskira mračnu prošlost zemlje i mnogi posjetitelji o njoj zapravo jako malo znaju”, napisao je Johns u tekstu.

Busom se uputio prema Plitvičkim jezerima. “Kako smo se odmicali od obale, izgled sela počeo se mijenjati. Svako selo koje smo prošli izgledalo je negostoljubivije od prethodnoga. Došli smo do maloga grada. Bus je usporio zbog prometne gužve, pa smo mogli promatrati okolicu. Izgledala je kao da je zapela u devedesetima. Beton sa sivih kuća počeo se urušavati, što je velika suprotnost šarenim fasadama u Rovinju”, napisao je.

Mnoge su kuće bile prošarane rupama od metaka, primijetio je Johns, i dodao da je vidio i ostatke uništenoga tenka. “Brutalan podsjetnik na povijest Hrvatske. Tenk se raspadao, baš kao i grad u kojemu se nalazio”, napisao je Johns. Upoznao je i starijega mještanina, koji mu je rekao da u gradu nema turizma te da se nije oporavio od rata. “Ovu stranu Hrvatske mnogi ne vide”, rekao je starac Johnsu.

“Upitao sam se koliko turista, koji se izležavaju na plažama Rovinja uopće znaju za ovo mjesto. Shvatio sam da, da nije bilo ove vožnje busom do novoga turističkog odredišta Hrvatske, nikada ne bih prošao pored ovoga grada i ni ja ne bih znao za ovu stranu povijesti. Bila je to bitno drugačija slika Hrvatske, od one koju vidimo s idiličnoga Jadrana”, napisao je Josh u svom tekstu, dodavši da nikad nije otkrio kako se zove razrušeni grad u kojemu je bio, prenosi N1.

Facebook Komentari