Branko Pek: Inzistiramo na naknadi ratne štete za uništenu, opljačkanu i nestalu imovinu tijekom agresije Srbije i JNA na RH

Foto: STV

Piše: Dražen Prša

Zajednica povratnika Hrvatske, podružnica Osječko-baranjske županije u posljednjih 10 godina inzistira pred svim dosadašnjim Vladama RH, na pokretanju postupka naknade ratne štete za uništenu, opljačkanu i nestalu imovinu tijekom agresije Srbije i JNA na Republiku Hrvatsku i to ne kao socijalnu nego gospodarsku mjeru.

Predsjednik Zajednice povratnika Osiječko baranjske županije Branko Pek obratio se ministru financija Zdravku Mariću pismom u kojem ga podsjeća ali i traži da riješi neke stvari koje su od ogromnog značaja za hrvatsku populaciju koja je tijekom Domovinskog rata preživjela strahote.

Između ostalog Pek piše ministru da je RH u Domovinskom ratu 1991–1995. godine, pretrpjela velike ljudske gubitke, stradanja branitelja i stanovništva te ogromne materijalne štete, a što je bitno obilježilo njen gospodarski i socijalni razvoj u protekla dva desetljeća, osobito u ratom stradalim područjima koja danas znatno zaostaju u razvoju u odnosu na ostale dijelove RH.

Ministarstvo rada i socijalne skrbi te Državna komisija za popis i procjenu ratne štete, 2006. godine, napravili su opsežan dokument sa točnim izračunom počinjene izravne materijalne štete za uništenu imovinu kao i nematerijalne štete, a koja se odnosi na žrtve i stradalnike rata te branitelje po raznim osnovama.

Izračunom je utvrđeno da počinjena izravna ratna šteta u Hrvatskoj u razdoblju 1990–1999. godine iznosi 236.431.568.000 kuna ili oko 32 milijarde eura, dok su ukupni izdaci za žrtve i stradalnike rata te branitelje po raznim osnovama bili veći od 36 milijardi kuna, sa godišnjom tendencijom rasta od 4,578 milijardi, čime se u 2017. godini dug neizravne štete popeo na preko 82 milijarde kuna ili oko 11 milijardi eura.

Branko Pek podsjeća ministra Marića da Hrvatska od Srbije može naplatiti štetu.

Za takve zahtjeve postoji i pravni okvir. Riječ je o Sporazumu o normalizaciji odnosa između Republike Hrvatske i Savezne republike Jugoslavije, koji je potpisan 23. kolovoza 1996. U Zakonu o potvrđivanju sporazuma o normalizaciji odnosa između Republike Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije kojega je 24. rujna 1996. godine potpisao predsjednik Republike dr. Franjo Tuđman, u članku 7, alineji 5 i 6 doslovce stoji:

U roku od šest mjeseci od stupanja na snagu ovog Sporazuma, Ugovorne stranke sklopit će Sporazum o naknadi za svu uništenu, oštećenu ili nestalu imovinu. Tim Sporazumom utvrdit će se postupci ostvarivanja prava na pravičnu naknadu koji neće uključivati sudske postupke.

U cilju provedbe obveza iz ovog članka osnovat će se. u roku od 30 dana od dana potpisivanja ovog Sporazuma, zajednička komisija sastavljena od po tri predstavnika svake Ugovorne stranke.

Podsjećamo da SR Njemačka i danas otplaćuje ratnu odštetu Državama protiv kojih je ratovala i na koje je izvršila agresiju. Podsjećamo da i danas plaća mirovine i naknade ljudima koji su bili zatočeni u logorima i koji su preživjeli stradavanja od Njemačkih vojnika, kaže Pek
.
U međuvremenu, Hrvatska tužba za genocid na Haaškom sudu, iako odbačena po pitanju genocida dala je jasnu definiciju da Srbija treba isplatiti ratnu odštetu potvrđujući izrijekom:

– da je Republika Hrvatska bila napadnuta na svom teritoriju
– da je na Republiku Hrvatsku izvršena agresija od strane JNA i srpskih snaga.

Nedavno je spomenuto da je vanjski dug RH 47,2 milijarde eura i uzmemo li u obzir da je ukupni zbroj ratne štete oko 43,5 milijarde eura, nije teško zaključiti da bi se od Hrvatske stvorila zemlja budućnosti i blagostanja za hrvatsku djecu i hrvatski narod za što su se branitelji borili i ginuli. Mirovine hrvatskih stradalnika više ne bi bile teret i trošak Državnog proračuna RH, već bi trošak za iste snosili oni zbog čije je agresije i došlo do stradavanja i umirovljenja dijela hrvatskih građana koji su branili svoj dom.

Držimo da je potrebno samo aktivirati spomenutu međudržavnu komisiju i pokrenuti taj proces jer je, po nama, sada idealan trenutak kada je Republika Srbija u predpristupnim pregovorima za ulazak u EU.

Vi biste ušli u povijest kao jedini ministar financija u povijesti RH koji je to pitanje, godinama gurano pod tepih, stavio na stol a ako se i realizira onda vi kao financijski stručnjak najbolje znate kakvi bi benefiti bili za Republiku Hrvatsku i hrvatske građane u budućnosti.

Zato vas pozivamo i potičemo da to pitanje otvorite što prije na sjednici Vlade i izborite se za aktiviranje članka 7. spomenutog Sporazuma.

U tome vam od srca želimo puno uspjeha, stoji u pismu upućenom ministru financija Zlatku Mariću koje je stiglo na adresu naše redakcije a kojeg potpisuje predsjednik ZP Osiječko baranjske županije Branko Pek.

Facebook Komentari